zondag 3 oktober 2021

Lampaert, Stuyven, Van Aert, van der Poel, ... zijn liever voorname kanshebbers dan dé topfavoriet

 

 

De media, opgejut door geilige kijk- en leescijfers, zijn niet hervallen in de miscast van Yves Lampaert, Jasper Stuyven en vooral Wout Van Aert en Mathieu van der Poel op te voeren als topfavorieten voor de 118de editie van Paris-Roubaix. Alle vier zijn het voorname kanshebbers maar de vorm van de dag zal bepalen hoe rap ze rijden maar evenzeer hoe ze met een frisse kop en klare kijkers de hindernissen en de andere valkuilen kunnen pareren. Dat laatste houdt het midden tussen techniek en geluk. Weet je dat Roger De Vlaeminck tijdens zijn dertien trajecten naar Roubaix, waar hij nooit verder dan als zevende arriveerde, slechts één keer lek reed?

 

De vorige Paris-Roubaix dateert reeds van 14 april 2019 of bijna dertig maanden geleden. Die dag haalde Philippe Gilbert het in een spurt met twee van Nils Politt. Gilbert had twee jaar eerder ook al de Ronde van Vlaanderen gewonnen en toch leverde die dubbele voltreffer hem niet het geclaimde tweejarig contract op. Patrick Lefevere wilde hem ‘slechts’ voor één campagne met een bonus-malus behouden en dat wordt wellicht ook de lotsbestemming van Mark Cavendish.

Lefevere werd inmiddels door de feiten in het gelijk gesteld. Gilbert is aan zijn tweede lucratief jaar teveel bezig en enkel een knalprestatie als titelverdediger in de Hel van het Noorden kan dat enigszins weerleggen.

Peter Sagan, de voorlaatste winnaar en vijfde in 2019, dobbert in zowat hetzelfde schuitje. Na zijn bleek EK en WK, met tussendoor de eindzege in de Tour de Slovaquie, is hij in de Hel van het Noorden aan zijn laatste koers voor Bora-Hansgrohe toe. Daar zullen ze zijn megacontract liever kwijt dan rijk zijn.

Gilbert en Politt kregen op het podium van 2019 het gezelschap van Yves Lampaert. Paris-Roubaix is één van zijn hoofddoelen als coureur maar de gebeurtenissen van vorige zondag hebben ook hem geleerd dat een welslagen in je favoriete koers niet op bestelling gebeurt. Yves wordt alvast geflankeerd door Florian Sénéchalle regional du jour die zijn land- en teamgenoot Julian Alaphilippe naar de verlenging van zijn wereldtitel loodste, en door Zdenek Stybar (die op zijn bijna 36ste zijn contract verlengd zag).

Sep Vanmarcke is eveneens een voornaam adept van Paris-Roubaix. Dichter dan tot op luttele centimeters na Fabian Cancellara (in 2013) kun je niet komen bij een triomf. Hij werd de daaropvolgende jaren nog driemaal vierde, elfde en zesde. Is hij evenwel helemaal in orde? Hij kwam na vier valpartijen gehavend uit de Vuelta, kon in september geen uitslagen afdwingen en staat niet te trappelen om een nieuwe zware val te riskeren.

Het kransje van potentiële kandidaten op een hoofdrol wordt uitgebreid met Marco Haller,  Stefan Küng, Sebastien Langeveld, Christophe Laporte, Oliver Naesen, Nils Politt, Jasper Stuyven, Mike Teunissen, Anthony Turgis, Greg Van Avermaet, vice-wereldkampioen Dylan van Baarle, Gianni Vermeersch, … 

All weather man Stan Dewulf kan voor de verrassing zorgen door mee te schuiven in de ontsnapping van de dag zoals hij enkele keren deed in de Vuelta en het almaar langduriger uitzong.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten