maandag 25 oktober 2021

 Wordt hij dokter en/of coureur?


De onwaarschijnlijke dubbelbaan van

Rune HERREGODTS

 

Sport Vlaanderen - Baloise beleeft late hoogdagen. Vier en een halve maand na Robbe Ghys (openingsrit Belgium Tour) en één week nadat Arne Marit in Frankrijk voor dit team nog eens won op de internationale kalender deed Rune Herregodts hem dat na in Nederland. 

Rune HERREGODTS in 2019 nog in de gewaden van de Nationale Loterij,
waarnaar een terugkeer à la Campenaerts niet helemaal uitgesloten is.

“De Ronde van Drenthe is niet bepaald de allerzwaarste koers”,
relativeert Rune maar dat betekent niet dat het een makkie was én: winnen is winnen en lang niet voor elke contractrenner weggelegd, zelfs niet in lengte van jaren.

2021 was voor Rune geen gemakkelijk seizoen. Als student geneeskunde had hij zich vooral gefocust op het tweede gedeelte van de zomervakantie maar dat was lelijk in het gedrang toen hij in de vierde rit der Benelux Tour een rib brak. Rune wilde niet kleinzerig zijn en bleef op de barricaden tot de pijn twee dagen later niet meer te harden was. Had het nog zin om de almaar kortere draad herop te nemen? Ja dus, de gedwongen rustperiode was zelfs heilzaam en leverde reserves op die veel anderen niet meer in hun reservoir hadden.

Wat kan het plots keren, zelfs ten goede. Een dertiende plaats in de Europese tijdrit met 'slechts' anderhalve minuut meer dan Stefan Küng was een opsteker maar geen waardemeter. Zijn hardbevochten zesde plaats in de Sparkassen Münsterland Giro was dat al iets meer maar om de maand oktober euforisch voort te zetten, néén!

En toen geschiedde het onverhoopte: zesde in de Chrono des Nations (Fr.) aan 50,141 km./u. met slechts zes tellen meer dan een zekere Remco Evenepoel en op amper 12” van de laagste podiumtrede, waarop Alessandro De Marchi geroepen werd. En bovenal: over de dubbele afstand had hij aan de Zwitserse panzerwagen niet meer tijd ingeboet als op het (voor Rune té vroege) EK in Trento.

Daarmee kun je met een uitstekend gevoel aan het winterreces beginnen en met een optimale mindset je studies geneeskunde voortzetten. Met eclatante winst in de Ronde van Drenthe daarbovenop kan het al helemaal niet meer stuk om deze intensieve dubbelbaan vol te houden.

"Dat zal nog drie à vier jaar het geval zijn", beseft Rune. "Tegen dan weet ik meer wat ik als coureur vermag en dan wil ik graag l'embarras du choix hebben,  want beter dat dan met lege handen te staan." 

Rune voerde in Drenthe een chef d'oeuvre op. Hij koos al vrij vroeg voor de aanval met de nobele onbekenden Adriaan Janssen (Ned.) en Pierre Pascal Keup (D.) die hij op het juiste moment achterliet om de terugkeer van de ploegen met een sprinter te verijdelen. Arne Marit, een kompaan van Rune, mocht geamuseerd toekijken hoe ze daar net niet in slaagden op een letterlijk en figuurlijk hobbelig parcours. 

Rune had zijn schaapjes bij het passeren van de rode vod al op het droge. Een zogezegd notoire tijdrijder die vijftig weken na Paris-Tours u23 met een 1.1  zijn professioneel portfolio opende en daar zal het niet bij blijven. Nu wordt het hoogtijd om wat gas terug te nemen, enkele trips naar de buurlanden te plannen en bovenal de volste focus op de studies geneeskunde, zijn duurzaamste passieop zijn levensloop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten