zaterdag 9 oktober 2021

 Wie weerstaat Primož Roglič ?

Giro di Lombardia 

eindelijk in ere hersteld

 

De Giro di Lombardia is voor mij de mooiste van de vijf monumentale klassiekers die als geen ander héél mééstal de onderlinge waarden op een exacte rijtje plaatst.

Il Lombardia ging zich de jongste jaren extreem te buiten inzake het aantal hoogtemeters zodat deze topkoers gaandeweg een klimkoers werd, die in 2016 door de notoire klimmer Jhoan Esteban Chaves gewonnen werd. 

Dat voelde als ontknoping alvast veel beter aan dan die van vijf jaar eerder toen men opgezadeld werd met het absolute Zwitsers one hit wonder Oliver Zaugg, die in Como zijn enige overwinning behaalde.

Il Lombardia heeft kennelijk zijn lesje geleerd en grijpt na vijf jaar terug naar de omgekeerde richting van die van augustus 2020. De Madonna del Ghisallo is er al tijdens het koersuur waarna een uitgesponnen tocht langs het Comomeer die hen dicht bij de terminus in Bergamo brengt maar waarna men eerst nog een noordwaartse lus neemt met veel klimwerk, dat het puikje zal toestaan om de finale te rijden. 

Vooral de klassementsrenners zullen de dienst uitmaken, in alfabetische orde: João Almeida, Julian AlaphilippeRomain Bardet,  David Gaudu, Sergio Higuita, Tadej Pogačar, Primož Roglič, Thibaut Pinot (winnaar 2018), Jonas Vingegaard, Aleksandr Vlasov, Michael Woods, Adam en Simon Yates, …   aangevuld met allrounders als Alessandro De Marchi, Bauke MollemaGianni Moscon, Diego Ulissi, … Enkel Egan Bernal, die na de Vuelta zijn seizoen afsloot, ontbreekt. 

De uitslag van dit jaar kan wel eens een kruisbestuiving zijn van die van Il Lombardia 2020 en Liège-Bastogne-Liège 2021.

Hoe zal de steeds 21-jarige Remco Evenepoel zich in die debatten mengen? Vorig jaar was hij daar al aardig mee bezig tot hij over de Muro di Sormano keilde. Dit keer is een top vijf geen te hooggegrepen ambitie en wie weet ?!

Wat doet nestor Alejandro Valverde? Hij brak zijn sleutelbeen tijdens de zevende rit van de Vuelta. Zelfde rampspoed overkwam Jakob Fuglsang elf dagen later tijdens de openingsrit der Benelux Tour. De Deen gooide meteen de handdoek over de rest van 2021, Alejandro trad veertig dagen later wederop in Sicilia, won een etappe en werd ei zo na eindwinnaar. De één herstelt kennelijk sneller dan de ander of zou het verschil hem tussen de oren zitten? Alejandro kan zaterdag voor de zesde keer uitblinken in Il Lombardia die hij helaas nog niet won zoals wel (vier keer) Liège-Bastogne-Liège. In la corsa delle foglie morte werd hij driemaal tweede (in 2013 na Joaquim Rodriguez, in 2014 na Dan Martin en in 2019 na Bauke Mollema). Voor de 41-jarige Murciaan zou een zoveelste top tien al heel wat zijn want in die uitslag zal hij omringd zijn door de gladiatoren van dit tijdvak die tot tien en meer jaren jonger zijn als hij. 

Wie zaterdag Primož Roglič klopt, zal er héél kortbij zijn. Hij won binnen de vijf dagen de Giro dell’Emilia en Milano-Torino. Hij heeft Il Lombardia niet eens nodig om dé absolute kampioen van 2021 te zijn. Vergeet immers niet dat Paris-Nice hem door een dubbele val op de slotdag door de vingers gleed. Vallen of ten val gebracht worden deed hij ook in de Tour, waarin hij anders àltijd het eindpodium haalt. Dat manco werd ruim gecompenseerd door eclatante winst in de Olympische tijdrit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten