vrijdag 1 oktober 2021

In de bijna Gouden Keizer der nieuwelingen - Tielt

Wie klopt Steffen 

DE SCHUYTENEER ?  

 

De titelverdediger mag er helaas niet bij zijn

 

Laat het van meetaf aan duidelijk zijn: met deze kritische voorbeschouwing viseer ik hoegenaamd niet inrichter Davy Van Pamel, die het met het jeugdwielrennen uitstekend voorheeft, maar wel Belgian Cycling die de oubollige Beker van België against all odds gestand houdt en daarvoor onder anderen Walter Vergote inschakelt.

De “Keizer” had vorig jaar zowaar het ... geluk dat de Coupe de Belgique omwille van Covid-19 opgeschort werd waardoor het een ‘open’ koers was met een fraaier deelnemersveld voor gevolg. 

Dit jaar wordt het anders. Géén van de twee nationale kampioenen (Niels Driesen noch Nio Vandevorst) is aanwezig, evenmin als Milan Van den Haute (de titelvoerder in het tijdrijden).

De koers lijkt een strijd te worden tussen twee blokken: Avia-Rudyco-Janatrans (Steffen De Schuyteneer, Nolan Huysmans en Cedric Keppens) en Acrog-Tormans (Sente Sentjens, Jasper Schoofs en Gibbe Staes) met elk drie sterkhouders aan boord.

Topfavoriet is Steffen De Schuyteneer die morgen in Tielt en zondag in Affligem de kaap van twintig overwinningen wil ronden. Daar steekt aardig wat kwaliteit tussen. In Tielt wil hij, 46 jaar na zijn mentor Dirk Krikilion, tot Keizer uitgeroepen worden, waarmee hij het clubklassement van Avia-Rudyco-Janatrans zou veiligstellen.

Benieuwd welke andere renners weerwerk kunnen bieden.

Viggo Van Neste, de titelverdediger, alvast niet want hij ontbreekt omdat zijn club Canguru - QTS - Air College (geen 'zaligmakende' J-club) niet startgerechtigd is. Hij had er nog via het achterpoortje van de West-Vlaamse selectie opgevist kunnen worden maar zelfs dat is hem niet gegund. Walter Vergote opteert voor vier anderen uit evenveel verschillende clubs: Brent Deltombe (CT Menen), Lomme Van den Meerssche (Tomabel-Inofec CT), Gaetan Warnier (CT Houtland-Westkust) en Dimi Van Pamel (Canguru - QTS - Air College, tevens de zoon van de inrichter).  

Het zou een verrassing van formaat zijn indien een renner van de Dijlespurters Mechelen, Cureghem Sportief, de Molenspurters Meulebeke, Alfasun-Alfacool, Debondt Verandas, het WAC Team, WK Noord West Brabant, Sprint 2000 Charleroi, Steeds Vooraan Kontich, Vandervurst CT, Maes CT Glabbeek en Vélo Club Ardennes (allemaal J-clubs) een rol van betekenis speelt. Verrassen mag altijd, graag zelfs.

 

De “Keizer” heeft een rijke geschiedenis doorspekt met heerlijke anekdoten. Marc Maertens won in 1976 aan het eind van het absolute gloriejaar van zijn zeven jaar oudere broer Freddy

Lorenzo Lapage, de ex-schoonzoon van Paul Van Himst en thans ploegleider bij BikeExchange, werd zowel in 1981 als in 1982 derde, net als Danny De Bie in 1976.  

Frappante vaststelling: de tweede in de uitslag maakte naderhand meer naam en faam dan zijn overwinnaar: Eddy Planckaert (1974), Dirk De Wolf (1977), Eric Vanderaerden (1978), Tom Steels (1987), Wim Feys (1988, ook derde in 187), Stijn Devolder (1995), Tom Boonen (1996), Nikolas Maes (2002), Frederik Frison (2008), Sasha Weemaes (2013), ...

Als dat de deelnemers van dit jaar maar niet inspireert om vol in te zetten op de … dichtste ereplaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten