maandag 13 april 2020

Jochen DEWEER overschouwt
het jeugdwielrennen 2020


Jochen Deweer maakt zich grote zorgen over de toekomst van het cyclisme in het algemeen en van het jeugdwielrennen meer in het bijzonder.

Jochen DEWEER mijmerend over zijn passie
die door de coronacrisis loodzwaar op de proef wordt gesteld.

(foto Céline GEYS)
Zelf is hij nochtans géén partij in dit verhaal. Hij is inmiddels 29 jaar en begon dit jaar aan zijn zevende campagne bij de eliten zonder contract met een vierde plaats in Staden-Staden, een veertiende in Brussel-Zepperen en derde in Templeuve. Hij is nog steeds niet ver weggegleden van profwaardigheid want in oktober 2019 overwon hij in de 91ste G.P. Jules Vanhevel de samenspannende Sander De Pestel en kampioen van België Florian Vermeersch, die in de loop van 2020 contractrenner zouden worden bij Topsport Vlaanderen respectievelijk Lotto-Soudal. Jochen rondde zo de kaap van tien overwinningen in 2019 en kwam daarmee ook stilaan in de buurt van honderd successen door de jaren heen. Ichtegem viel Jochen te beurt zeventien dagen nadat hij in de Memorial Francy Leners in Momignies slechts één puntje tekort kwam om drie jaar later voor de derde keer de individuele Beker van België op zijn palmares bij te schrijven.

Jochen Deweer is dus géén kleine jongen maar wel iemand die recht van spreken heeft en dat ook doet. Hij vraagt zich bijvoorbeeld luidop af of de tweedejaarsnieuwelingen en -junioren met weinig of geen competitie in 2020 meteen doorgestuurd worden naar een hogere categorie. Vooral de tweedejaarsjunioren moeten een grote stap maken. 
“Misschien moeten ze een overgangsjaar inlassen”, suggereert Jochen, “en betrokken renners de keuze laten tussen een abrupte overgang en of een langer verblijf in dezelfde categorie als in 2020. Ik geloof dat Davide Cassani, de Italiaanse bondscoach, zich in dezelfde zin uitliet. Dit is uiteraard geen zaak voor Belgian Cycling maar wel voor de UCI.” Hoe vlot gaan de tweedejaarsjunioren trouwens een stek vinden bij een U23 en elite z/c team indien er geen overgangsjaar zou ingelast worden? De plaatsen zullen schaars zijn en mogelijks kunnen er geen resultaten in 2020 voorgelegd worden."   
Jochen laakt ook de criteria die aangelegd worden voor deelname aan de Beker van België met een nadrukkelijke voorkeur voor clubs met een complete jeugdwerking en de resultaten van het jaar voordien. Daardoor behoorde Dovy Keukens - FCC, ondanks zijn daarin opgebouwde status, niet d’office tot de 22 voorgeselecteerde clubs in 2019 omdat ze op 10 juni 2018 omwille van de examenperiode forfait hadden gegeven voor de manche in Perwez.
“Niet alle clubs hebben de middelen en de omkadering om het hele veld te bestrijken en aan jeugdwerking te doen”, stelt Jochen vast. “Wat hebben, (met alle respect voor deze categorieën) miniemen en aspiranten te maken met de Beker van België voor beloften en elite z/c? Ik weet nog heel goed dat de eerste criteria ‘kwaliteit en kwantiteit' waren. Als je met David Geldhof en mezelf ex-winnaars in de rangen hebt en daarnaast Ruben De Marez hebt die ook koersen wint, dan stelde ik mij vragen bij de manier van objectief selecteren. Dat ikzelf uiteindelijk tweede werd in het eindklassement én de ploeg zevende in het ploegenklassement is een mooi bewijs van die criteria één. Dat men nadien zelfs de selectiecriteria voor 2020 deels aangepast op basis van mijn opmerkingen doet me vermoeden dat ik ergens een punt had. Jammer genoeg heb ik dit nooit face-to-face mogen aanhoren."     
Ook Jochens derde punt is brandend actueel: de volle prijs (160 euro) van de vergunningen voor een wellicht meer dan gehalveerd seizoen.
“FCC - Dovy Keukens betaalt ongeveer 3500 euro voor zijn renners en enkele begeleiders”, berekende Jochen. “Ik vind dat wij recht hebben op een aanzienlijke reductie. Dat renners nog trainen en verzekerd moeten zijn kan ik inkomen, maar de meeste valpartijen gebeuren toch in een wedstrijd? Prijskaartje voor onze ploegleiders, mekaniekers en verzorgers is 100 euro per vergunning. Deze mensen staan helemaal op on hold. Belgian Cycling moet daarover in conclaaf gaan met AG Insurance. Rekening houdende met het feit dat het wielrennen de centen via sponsors moet zoeken, maakt het er voor 2021 niet makkelijker op met de coronacrisis. Steun van de federatie zou welkom zijn.”  

Volgens Jochen Deweer moet de loodzware coronabeproeving de koersende tieners extra aansporen om initieel te kiezen voor studies, hoe overgetalenteerd ze ook zijn. Ook daarin is hij een ervaringsdeskundige want hij leek onstuitbaar op weg naar de beroepscategorie tot hij te maken kreeg met het compartimentsydroom in de linkerkuit. De helft van zijn beloftentermijn ging daarin op. Het confronteerde Jochen met de broosheid van een lonend wielerbestaan en dus viel hij liever terug op zijn bachelor bedrijfsmanagement - marketing sales, dat hij verzilverde met de job van zijn leven als sales assistant (interne verkoop achter de schermen) bij Unilin, de koepel boven Quick Step Floors. Jochen hoefde de koers daar niet helemaal voor op te geven, integendeel het matcht perfect om een gedroomd leven te leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten