vrijdag 3 april 2020

Ook géén Tour de Suisse … Benutten andere 
World Tour - koersen de vrije(re) maand juni?
Rampenscenario
almaar gigantischer

Tot 1 juni wordt er geen enkele UCI-koers gereden, ook geen Critérium du Dauphiné wat in een gunstig geval koren op de molen kan zijn voor de Tour de Suisse, die andere uitgesproken generale repetitie van de Tour de France.

Dat poneerde ik gisteren maar het is inmiddels door de actualiteit achterhaald want ook organisator Olivier Senn gooit de handdoek. Uitkijken naar een andere week in 2020 bleek een utopie zodat de 85ste editie er pas aan de orde zal zijn in 2021. De eerste drie weken van juni kunnen dus een opportuniteit zijn voor één of meer afgevoerde voorjaarskoersen maar daar kwam nog geen beweging in.
Het wielrennen anno 2020 ziet er almaar beroerder uit en dat zal ook de volgende jaren nog landurig nazinderen. Zie maar wat de ingreep van CCC met heel wat mensen doet. Ook Dariusz Milek, de 51-jarige Poolse eigenaar van schoenenfabrikant CCC en van de wielerploeg, is met zijn handel en wandel een zwaar slachtoffer van de coronacrisis. En bij co-sponsor Giant klinkt het niet anders. De contracten met het (overwegend zelfstandige) personeel werden per direct opgezegd. Ze worden teruggeroepen vanaf het moment dat er weer gekoerst wordt, maar zullen ze dan nog beschikbaar zijn? De renners moeten zwaar inleveren en die deden dat wijselijk ook om het om een eventuele wending gestand te houden. 
De abdicatie van CCC is, in weerwil van een doorlopend contract in 2021, een aangekondigde kroniek. En CCC zal in dit nare verhaal eerder regel dan uitzondering zijn. 

Patrick Lefevere voorspelde al bij de eerste corona-maatregelen in zijn wekelijkse column dat dit het failliet van de wielrennerij kon/zou worden. Hij zag de zware bui dan al voor langdurig hangen. Niet koersen betekent geen startgelden en zwaar financieel verlies door geannuleerde vluchten en hotelreservaties. En dat tachtig man personeel. Ga daar maar eens aan staan. En oh wee de teams die geen buffer hebben (aangelegd).

Inmiddels is mei, na maart en april, ook al een nulmaand en juni lijkt naadloos aan te sluiten. Daarna meteen hervatten in de Tour lijkt een utopie. Of men zou die moeten herdenken, een week verlaten en inkorten tot driemaal vijf in plaats van driemaal zeven dagen. Wishfull thinking, moeten we realistisch vrezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten