woensdag 4 mei 2022

14-jarige Jinze JORIS werd kampioen aan 42 km./u.

 

We zullen van hem op zijn 14de hoegenaamd (nog) geen nieuwe wielergod maken maar wat Jinze Joris (Blaasveld) vorige zondag op het BK tijdrijden in Gavere neerzette, mag als een kwikzilveren momentopname bejubeld worden. Jinze reed er de snelste 10 km. in 14’16”449, wat neerkomt op een moyenne van 42,03 km./u. Storm Van den Eynde, de titelverdediger, deed er bijna 28” meer over. Storm, die per 15 augustus 2021 in het BK tijdrijden in Hoogstraten van de 13-jarigen 32” minder nodig had. Jinze heeft dus op negen maanden exact een minuut goedgemaakt op Storm maar het wederzijds respect blijft intact want in Boortmeerbeek en in Brugge werd Jinze door Storm geklopt. Ook deze twee willen mekaar dus onderling beter maken op de meest aangename wijze en dat siert hen!


Jinze JORIS in Gavere op weg naar een spraakmakende
Belgische titel tijdrijden bij de 14-jarige aspiranten.
(Foto Patje COSYN)

Het viel Jinze te beurt ruim drie weken nadat hij op het vliegveld van Malle het Antwerps PK tijdrijden ook al afgetekend won van Stan Kahn (+22”).

Jinze Joris is de achterkleinzoon van Leon Joris, een bescheiden coureur van net vòòr de Tweede Wereldoorlog. Diens zoon Frank was een bedreven fietsmechanieker op wie onder anderen Eddy Merckx, Patrick Sercu en Eric De Vlaeminck een beroep deden. 

Het virus van de koers had Jinze niet meteen te pakken, hij leefde zich eerst uit in de atletiek in fondnummers van de piste en in het veldlopen. In die sector behaalde hij vijf nationale en vier Vlaamse titels. 

Om de monotonie te doorbreken probeerde hij het ook met de tweewieler en zie waarnaar dit reeds leidde. Tot overmaat van weelde blijkt Jinze géén pièce unique maar de helft van een tweeling, bij de geboorte was hij zijn broer Tiebe drie minuten te vlug af. Die heeft de achtervolging ingezet want hij rijdt binnenkort zijn eerste koersen, razend benieuwd wat dat geeft. 


Tijdens de zomervakantie zullen hun leeftijdsgenoten geen last hebben van de twins want die gaan met hun ouders twee maanden op vakantie naar Thailand, hun tweede thuisland waar ze helemaal tot rust komen. Ook de vier kinderen zouden die escapade voor geen goud willen missen zoals hen in 2020 en 2021 door Covid-19 overkwam.

Voorafgaand zullen Jinze en Tiebe nog alle kansen benutten, inzonderheid le mini Paris-Roubaix op 15 mei en op 5 juni het PK in Borsbeek. Vanaf september zijn ze terug van weggeweest tot de slotdag, waarna het voor de gewezen veldloper een lage drempel is naar het veldrijden.

Jinze is geen adept dat zichzelf als koersende tiener wat wijsmaakt. Als middelbare student koos hij voor de Grieks-Latijnse aan de Kobos Campus in Kapelle-op-den-Bos. Wat er hem in de koers ook te beurt valt, de studies zullen nog een respectabel jaren zijn volstrekte prioriteit genieten. 

Jinze (een Hebreeuwse naam die ‘berg van kracht’ betekent) kwam naar Gavere voor een top tien maar de verkenning met zoveel hoogtemeters deden hem van het podium dromen. Hij deelde behoedzaam in want de hellende weg naar de aankomst was een kuitenbijter die hem niet klein kreeg maar naar het hoogste schavotje voerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten