donderdag 12 mei 2022

Victor HANNES is binnen én buiten 

de koers aan een mooi traject bezig

Als aspirant behaalde hij een dozijn overwinningen, netjes verdeeld over de drie jaren met als bijsluiter dat hij toen al de hoogtemeters opzocht en in de kampioenschappen zijn beste beentje voorzette. Zo werd hij bij de 13-jarigen na de al meer opgeschoten Yoran Van Gucht en Dario Van der Heyden derde in het BK tijdrijden in Deftinge en bij de 14-jarigen tweede (na Aaron Dockx) in het BK veldrijden in Lille. 

Als nieuweling leek hij het winnen verleerd maar zijn opeenvolgende tweede plaatsen (telkens na zijn zwart beest Yoran Van Gucht) in het BK-tijdrijden in Sint-Lievens-Houtem, in het VK in Laarne en in het BK in Lendelede leerden hem dat hij beduidend dichter bij de nationale top was aangeschoven.

Victor HANNES leidt de dans in de Guido Reybrouck Classic in Damme maar kon er zich met een opspélende maag en een ingezakte stuurstang finaal niet doorzetten.

De door Covid-19 uitgeholde seizoenen 2020 en 2021 waren aan hem, een competitiebeest, niet besteed. Bij de herneming in 2021 won hij eind juni meteen in Jeneffe-en-Condroz, bijna drie jaar na Parike (7 juli 2019). Hij had meer aan zijn echte passages in de Ardennen: 4de in de openingsrit van Aubel-Thimister-Stavelot en 9de in die van La Philippe Gilbert. Hij wist meteen waar zijn wingebied ligt en dat kwam extra tot uiting in de allereerste Liège-Bastogne-Liège u19, waarvan hij de lijstopener werd nadat hij de côtes de Houffalize, de Wanne en de Vecquée het best bedwong waarna hij het halfweg La Redoute afrondde vanaf 700 meter van de finish met de vooroprijdende Sasha Prestianni als springplank. In diens uitdovend spoor kon hij zich even herzetten alvorens in de laatste hectometers een volgende versnelling te plaatsen.

Victor is géén familie van Kaat, maar wel de oudere broer van eerstejaarsnieuweling Kamiel Hannes, die eveneens aardig bezig is. Het verloopt allemaal razend vlug. Voor Victor wenkt stilaan de overstap naar de beloften en bovenal die naar de universiteit, waar hij burgerlijk ingenieur hoopt te worden. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten maar ook voor Victor is slagen als contractrenner veel minder evident dan slagen als universitair zodat hij zichzelf niets wijsmaakt

Victor begon als tweedejaarsjunior niet overweldigend. De focus lag op de uci-1.1 koersen. In Kuurne kwam hij er niet aan te pas zoals wel in de Guido Reybrouck Classic, waarin hij één van de vier Vlamingen was aan boord van de juiste ontsnapping. Aanklampen voor een 12de plaats was zijn hoogste goed omdat zijn maag opspeelde waardoor hij zijn brandstoftank niet kon bijvullen. En om het helemaal te verbrodden zakte zijn stuurstang nog in ook.

Ook daarna bleef Victor steken op verre ereplaatsen maar de tweedaagse Gipuzkoa Klasika (Sp.) schonk hem een vers elan. Een 6de en een 7de plaats voerden hem naar de 4de in de eindstand zodat hij helemaal klaar was voor een betere periode.

Het was geen topidee om op zaterdag de E3 Harelbeke én ’s anderendaags in Gavere het BK tijdrijden aan te snijden. In de E3 kende hij een offday. Met zijn risicovrije 16de plaats in het BK kon hij wel leven, die had een top 10 kunnen zijn indien hij daags voordien aan de kant was gebleven.

Voor het klimproject in de Vogezen van komend weekend is hij niet weerhouden omdat de cols, in tegenstelling tot de Vlaamse en de Waalse hoogtemeters, denkelijk niet aan hem besteed zullen zijn of het zou moeten zijn dat zijn passage in de Tour de Pays de Vaud dat eind deze maand weerlegt.

1 opmerking:

  1. heeft het potentieel om het ver te brengen en wensen hem veel succes toe

    BeantwoordenVerwijderen