zaterdag 28 mei 2022

Jai HINDLEY stootte 

Richard CARAPAZ 

alsnog van zijn sokkel

Dan toch nog Jai Hindley, die in de koninginnenrit op de ultieme col, de Passo Fedaia, de afsluitende tijdrit in Verona overbodig maakte. Het was moord met voorbedachten rade want Lennard Kämna, de veroveraar van de Etna, had zich uit de kopgroep laten terugzakken om zich voor de kar van Hindley te spannen en het tempo zo hoog mogelijk op te trekken met zijn kopman in het kielzog. Richard Carapaz moest de rol op 3 km. van de finish lossen en toen Hindley nog een tandje bijstak, kraakte de Costa Ricaan helemaal en boette anderhalve minuut in.

Jai Hindley wist waarvoor hij stond. Want tijdrijden en hem, dat matcht niet. Zo’n beproeving had hem in 2020 de eindzege gekost aan Tao Geoghegan Hart, die in de afsluitende tijdrit in Milano 39” beter deed. En wat de tijdrit in Verona betrof, was er het precedent uit 2019, maar minder schrijnend omdat er niets meer op het spel stond.  Carapaz begon eraan met zowat twee minuten boni en kon zich decompressie veroorloven maar dat hij pas 36ste werd met 1’12” op het Amerikaanse one hit wonder Chad Haga en dat zelfs Victor Campenaerts en Thomas De Gendt ruim een minuut beter deden, was al te ontluisterend voor een rozetruidrager. Jai Hindley deed het die keer nòg 6” minder goed.

Ook dat gaf aan hoe de tijdrit van morgen een dubbeltje op zijn kant had kunnen maar niet meer zal zijn. Dat Carapaz zeven van zijn acht tijdritten won van Hindley zal hem in Verona voor de eindzege niet kunnen helpen.

Bij minimale tijdsverschillen (de geringste in de Giro kwamen er in 1955 toen Fiorenzo Magni en Fausto Coppi en in 1974 toen Eddy Merckx en Gibi Baronchelli door amper twaalf tellen gescheiden werden) kunnen de imponderabilia (een valpartij of een lekke band) onomkeerbaar toeslaan. Zo’n calamiteit zal Hindley geen parten meer spelen, toch benieuwd of hij als laatste vertrekker in la maglia rosa zijn beste tijdrit ooit rijdt.

Whatever: Jai Hindley noch Richard Carapaz zouden, als ze er al aan deelnamen, in de Tour geen partij zijn voor de gekende Sloveense tweespan. Hindley’s debuut in de Tour zal niet voor dit jaar zijn, Carapaz’ derde deelname (13de in 2020 en 3de in 2021) al evenmin. 

Mikel Landa handhaafde zijn roestige vastigheid met een top zeven die hij zeven jaar later nog eens in een podium kon oplijsten. Revelérende klassementsrenners zijn er in de 105de Giro niet opgestaan of het zou Juan Pedro Lopez (10 dagen maglia rosa) of Santiago Buitrago (conquistador van Lavarone) moeten zijn. 

Bora-Hansgrohe had het dan toch bij het rechte eind om niet Aleksandr Vlasov maar wel Jai Hindley te laten opdraven als kopman. De 26-jarige Rus mag zich niet al te best omringd bewijzen in zijn eerste Tour, een top vijf zal daar wel zijn hoogste goed zijn zeker?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten