maandag 23 mei 2022

Giulio CICCONE

Il Salvator di ciclismo italiano

 

Op een terugkeer van Guillaume Martin naar de top 10 van de tussenstand na bracht de derde zondag geen enkele verschuiving teweeg. Daags na de slijtageslag naar Torino respecteerden de klassementsrenners, zoals verwacht, opnieuw een niet-aanvalspact als een voorafname op de derde rustdag in de aanloop naar de moordende derde week. 

Nogal wat outsiders achten zich geroepen om het voortouw over te nemen. Enkel Giulio Ciccone slaagde in dat opzet door op een kleine 20 km. van de Cogne de jonge Colombiaan Santiago Buitrago (dagwinnaar en na Maxim Van Gils 2de in de Saudi Tour) en de Australiër Hugh Carthy, zijn laatste aanklampers, achter te laten en (na 2016 en 2019, om de drie jaar dus) zijn derde dagzege in de Giro te behalen. Het was zijn persoonlijke revanche op zijn mislopen afspraak met de Blockhaus, waarop hij vorige zondag pas als 28ste bijna tien minuten na de eersten arriveerde.

Arrivare il nuovo Ciccone! Giulio zette zo een punt achter een langdurige periode van kommer en kwel, van vallen en opstaan, ziek worden en vanuit het quasi niets herbeginnen; variaties zonder thema die hem evenwel niet klein krijgen. Op zijn 27ste is hij begonnen aan de (nog) betere tweede helft van zijn carrière. 

Meer dan wie ook is hij de Salvator van het ciclismo italiano. Hij heeft alvast meer te bieden dan de one hit wonders Alberto Dainese en Stefano Oldani. Vincenzo Nibali en Domenico Pozzovivo zijn gedateerd.

Giulio won ook de bergprijs van de Giro 2019, werd anderhalve maand later in de Tour 2019 (na Dylan Teuns) tweede op La Planche des Belles Filles en kwam er voor twee dagen in het bezit van le maillot jaune. Niet te veronachtzamen dat hij ook vijfde werd in Il Lombardia 2020. Met één en ander mag je als een allrounder aanzien, misschien ontpopt hij zich alsnog tot een klassementsrenner. In de Giro 2019 eindigde hij op de 16de plaats die hij nu bezet in de tussenstand, al is de kloof met de top tien te aanzienlijk om daar nog een doel van te maken. Hij zal eerder tuk zijn op een tweede dagzege en daarna wil hij, net als in 2019, ook de Tour rijden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten