vrijdag 13 mei 2022

Zowaar op een vrijdag de 13de

 

Koen BOUWMAN beleeft 

dé koersdag van zijn léven

 

Deze vrijdag de 13de (mei 2022) evoceerde een Nederlandse dag in de 105de Giro. In de juiste ontsnapping van de dag telde Oranje vier vertegenwoordigers, van wie Wout Poels al verbazend gauw de rol moest lossen. Bij de survivers had Nederland de 3/4de meerderheid en Jumbo-Visma daarin de 2/3de. 

Koen Bouwman en Tom Dumoulin hebben hun numeriek overwicht maximaal uitgebuit, al deden Davide Formolo en vooral Bauke Mollema er tevergeefs alles aan om dat te beletten. Koen veroverde onderweg al met ruim verschil la maglia azzurravan de bergprijs en omdat zijn kompaan Tom vòòr de beklimmingen de beste maar erna de minste van de vier was, moest hij ook in de bres springen voor de dagzege, wat hij met bravouredeed. 


 Koen BOUWMAN hier in het Damse in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour waarin hij 8ste werd op 23" van Remco EVENEPOEL. Die vaardigheid bevestigde hij een beetje in de korte Giro-tijdrit in Budapest, waarin hij 23ste werd op 29" van Simon YATES

Op wat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voor eens en voor altijd de mooiste koersdag van zijn leven zal blijven was Bouwman the winner who takes it all. Een winnaar was hij op zijn andere dagen enkel in 2017 toen hij in Tullins de derde rit in het Critérium du Dauphiné won. 
Ook inzake ereplaatsen was Koen niet spraakmakend, of zou hij het nog worden? In zijn vijfde Giro vorig jaar werd hij 12de op een halfuur van Egan Bernal. En in de huidige tussenstand staat hij, ondanks ruim tijdverlies in de voorgaande ritten, 16de al zal het verdedigen van la maglia azzurrahem misschien weerhouden van het tijdklassement. De Blockhaus kan duidelijkheid scheppen maar zijn onvergetelijke vrijdag de 13de kunnen ze Doetinchemse Koen alvast niet meer ontnemen.

Dit is een volgende voltreffer voor de lage landen terwijl het gastland op zijn honger blijft. In de tussenstand is Giulio Ciccone op de 20ste plaats de ‘best’ geklasseerde. De afzwaaiende Vincenzo Nibali staat ‘niet onaardig’ 30ste. Hij heeft er inderdaad de leeftijd maar wat dan met de nog 3,5 jaar oudere Alejandro Valverde op de 18de plaats en zondagavond staat hij gegarandeerd nog veel dichter op de Blockhaus, waar Eddy Merckx’ wieg stond als klassementsrenner in de grote ronden.

Daags na de oervervélende zesde rit (van deze die er niet toe doen de traagste van de 21ste eeuw) hadden de sterkhouders van het peloton een niet-aanvalspact afgesloten en van die soort zullen er nog meer volgen in de te langdradige grote ronden van drie weken, doorspekt met reis- en rustdagen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten