vrijdag 27 mei 2022

 In 20 dagen from zero to hero

Koen BOUWMAN overtreft dé vorige koersdag van zijn léven

 

Twee weken na zijn vrijdag de 13de heeft Koen Bouwman opnieuw toegeslagen. Nadat hij eerst zijn blauwe trui van de bergprijs beveiligde, won hij ook de rit met hoge aankomst op de Santuario di Castelmonte. Die dagzege was een halfuur onder voorbehoud omdat Koen vanop de kop naar de haakse bocht ijlde en daarbij Schmid en Vendrame abrupt maar correct de zegepas afsneed. Hamvraag: waarom de finishlijn geen eind verder voorbij dergelijke bocht getrokken?  

Tijdens de voorgaande drie weken leverde Koen Bouwman meer inspanningen dan zijn vier medevluchters samen. Van Alessandro Tonelli (slechts tweemaal in de top 50 van de daguitslag) en Attila Valter (twee keer 15de) was amper geweten of zelfs helemaal niet dat ze meededen. Andrea Vendrame sprintte zich bijna vijfmaal in de top tien maar was minder in beeld dan Mauro Schmid, die vorig jaar al een rit won in de Giro.

Jà, Koen Bouwman: from zero te hero, het is niet eens overdreven. Wie kende hem begin mei meer dan een heel klein beetje? Zij die zich van hem die ene keer herinnerden dat hij in 2017 in Tullins de derde rit in het Critérium du Dauphiné won. Ook inzake ereplaatsen was Koen allesbehalve spraakmakend. In zijn vijfde Giro vorig jaar werd hij op kousenvoeten 12de op een halfuur van Egan Bernal. En in de tussenstand van deze Giro staat Doetinchemse Koen onbedoeld 20ste op bijna een uur van Richard Carapaz.

Koen Bouwman zal geen vluchtige passant zijn maar een trage gestage bloeier van 28 jaar. Het kopmanschap zal hij wel niet meer claimen bij Jumbo-Visma, waar hij nog tot eind 2024 een contract heeft, en waar het vooral draait rond Primoz Roglic en Wout Van Aert, die er in deze Giro niet bij waren maar wel in de Tour, net als de jonge Jonas Vingegaard

Koen Bouwman mag zijn strooptocht hervatten in de Vuelta, die hij al driemaal anoniem uitreed waarbij hij zelfs geen enkele keer de eerste tien van de daguitslag haalde. Het is zijn vast voornemen om daar vanaf 19 augustus meer dan wat aan doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten