donderdag 5 mei 2022

Ook de 105de Giro zal nièt die van de Italianen maar wel die van Almeida, Carapaz en Yates zijn

Titelverdediger Egan Bernal is er niet bij. Vincenzo Nibali (2013 en 2016) en Tom Dumoulin (2018) maken als ex-winnaars wel kansloos hun opwachting. 

Nibali is gedateerd maar begint toch aan zijn 11de Giro. Zijn drijfveer is even opmerkelijk als zijn terugkeer zes jaar later naar het zieltogende Astana. De onuitputtelijke liefde voor het vak deelt hij met de nòg vijf jaar oudere maar zoveel performantere Alejandro Valverde, die er zes jaar na zijn dagzege en derde eindplaats, in de Giro pas voor de tweede keer bij is.

Vincenzo Nibali is één campionissimo die van de Giro in 2013 en 2016 een sant in eigen land maakte zoals Gino Bartali (3), Alfredo Binda (5), Fausto Coppi (5), Felice Gimondi (3), Costante Girardengo (2), Gilberto Simoni (2), Fiorenzo Magni (3), Francesco Moser, Giuseppe Saronni (2), …  -> samen goed voor bijna 30 eindzeges. Inzake dagzeges spannen Mario Cipollini (42), Alfredo Binda (41), Learco Guerra (31), Costante Girardengo (30) en Alessandro Petacchi (27) de Italiaanse kroon

Opvolgers zullen de komende jaren niet opstaan want zowel bij de beloften als bij de junioren (zelfs al won Thomas Capra de Memorial André Noyelle) zijn veelbelovende youngsters in geen velden te bekennen.

Ook Filippo Ganna, die zich handhaaft specifieke tijdrijder blijft, wordt de Messia niet evenmin als de 23-jarige Alessandro Covi wiens opflakkering februari / begin maart alweer gedoofd is. 

De Azzuri hebben geen Juan Ayuso, Arnaud De Lie, Remco Evenepoel, Biniam Girmay, Olav Kooij, Carlos Rodriguez, Magnus Sheffield, … om zich toekomstgericht aan op te warmen, zelfs al leverden ze de twee meest recente wereldkampioenen bij de beloften. Samuele Battistella (die de regenboogtrui in Harrogate cadeau kreeg) en Filippo Baroncini (b)lijken one hit wonders.

De komende Giro zal de povertà enkel maar bevestigen. Damiano Caruso komt zijn verbazende tweede plaats van 2021 niet eens verdedigen, hij kiest voor de … Tour. Op zijn 34ste had hij zich niet kunnen doorzetten tussen de absolute favorieten als Joao Almeida, Richard Carapaz en Simon Yates. Hoe kort kan de onberekenbare Mikel Landa bij hen aansluiten? 

Tom Dumoulin (6de plaats in de Volta Limburg als beste uitslag in 2022) mag tussen de has beens ondergebracht worden en dat zal in Boedapest al meteen blijken. Nederland zal het moeten hebben van de flitsen van Thymen Arensman en bovenal van Mathieu van der Poel en de regelmaat van Wilco Kelderman

Juist: er zijn ook nog Romain Bardet, Pello Bilbao, Emanuel Buchmann, Jai Hindley, Miguel Angel Lopez, Guillaume Martin, Ivan Sosa, … voor wie een top 10 wel het hoogste goed zal zijn.

Van Vlaamse kant wordt wordt het reikhalzend uitzien naar de vrijbuiters Harm Vanhoucke en bovenal Mauri Vansevenant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten