dinsdag 17 mei 2022

GIRO 2022:

tweede week zal voor durvende 

aanvallers en taaie sprinters zijn

 

De eerste week van de Giro 2022 heeft zijn voorspelbaarheid helemaal ingelost. De eerste dagzege annex la maglia rosa was voor Mathieu van der Poel, die ’s anderendaags in de korte tijdrit maar nipt van een dubbelslag werd gehouden door Simon Yates, die bij een val op de Etna een knie blesseerde waardoor hij op de Blockhaus vrij gauw de rol moest lossen en elf minuten na de andere favorieten arriveerde in het gezelschap Wilco Kelderman, die mechanische pech kende. Beiden kunnen zich revancheren met een dagzege. 

De overwinningen van Mark Cavendish en Arnaud Démare (2) waren ingecalculeerd, enkel Caleb Ewan was nog niet op die afspraak maar dat werd voor Lotto-Soudal overtreffend goedgemaakt door Thomas De Gendt

Lennard Kämna werd de grote gevierde op de Etna en kan dus weer voor een ruime periode in zijn doosje

Duurzamer daar was de prestatie van Juan Pedro Lopez, die daar la maglia rosaveroverde en op de Blockhaus behield, hoewel hij in volle klim door eigen onoplettendheid voet aan de grond moest zetten, anders eindigt hij véél korter zijn bij de voornaamste favorieten, van wie Jai Hindley de dagzege veroverde. De 26-jarige Australiër liet anderhalf jaar geleden (na dagwinst op de Stelvio) een unieke kans onbenut om de Giro te winnen omdat hij in de afsluitende tijdrit naar Milano ondermaats 38ste werd met 40” meer dan het Britse one hit wonder Tao Geoghehan Hart, één seconde meer dan hij in de afrekening tekortschoot. Ook Hindley mag je als een ééndagsvlieg aanzien want sindsdien bakte hij er vrijwel niets meer van. Zijn overstap van DSM naar Bora-Hansgrohe schonk hem kennelijk een nieuw elan. Of hij meteen in aanmerking komt voor een spraakmakend klassement durf ik te betwijfelen want ook in de tijdrit van Boedapest bleef hij steken op de 32ste plaats met 34” meer dan Simon Yates

Koen Bouwman won de qua lastigheidsgraad evenwichtigste rit naar Potenza, waarin de klassementsrenners zich helaas aan een niet-aanvalspact hielden.

Dat laatste mag ook doorlopend gevreesd worden in de tweede week, die wel eens even overbodig als vervélend kan zijn. De sterkhouders focussen zich al bij voorbaat op de moordende slotweek. Enkel de zondagse tocht, daags vòòr de derde rustdag, door de vallei van de Aosta met terminus in Cogne kan wat teweegbrengen maar zelfs daar verwacht ik mij aan een status quo.

In de tussenstand na tien dagen staan ze met een dozijn geklasseerd binnen een speling van anderhalve minuut. Eén van hen is zowaar de 42-jarige Alejandro Valverde, van wie dat meer verwacht werd dan van de 39-jarige Domenico Pozzovivo, die een last minute verbintenis naamtekende bij Intermarché-Wanty-Gobert. Hij is niet aan zijn proefstuk want in ‘zijn’ Giro kwam hij al zeven keer uit tussen de vijfde en de elfde eindplaats. Tien jaar geleden behaalde hij de dagzege in Lago Laceno.

Een derde golden oldie, de 37-jarige Vincenzo Nibali, volgt als 13de in de tussenstand al op drie minuten na een mindere beurt op de Etna. Het klassement zal hij bij zijn afscheid allicht laten varen, al verwacht ik mij eerder aan een dagzege als ultiem career achievement award.

Vincenzo Nibali en Domenico Pozzovivo zijn zowaar de Salvatores van het ciclismo italiano of zou Lorenzo Fortunato (dagwinnaar en 16de in 2021) de ingezette lijn doortrekken?

De lage landen behaalden al twee dagzeges maar moeten zich in het klassement behelpen met Thymen Arensman, die evenwel in 2023 zou overstappen naar de Ineos Grenadiers. Mauri Vansevenant deed er richting de Etna alles aan om zijn beoogde eindtop 20 een eerste keer vorm te geven. Als knappe zesde in de tussenstand kende hij een offday op de Blockhaus, waar hij bijna 13 minuten na de favorieten arriveerde. Waar zijn ze nu, zij die Mauri te goed vonden om een helper te zijn van Remco Evenepoel? Dit is géén sneer richting van Mauri wel naar de afbrekers van Remco. Ook wat Seevie betreft zit er ongetwijfeld nog veel rek op want op 1 juni wordt hij nog maar 23 jaar.

De Franse coureurs deden het in de eerste helft van de 105de Giro uitstekend, niet enkel met de twee dagzeges van Arnaud Démare maar evenzeer in het klassement. 

De 31-jarige Romain Bardet stond (2de in 2016 en 3de in 2017) op het eindpodium van de Tour maar de jaren erna werd zijn aversie voor de grote ronde van zijn land almaar erger. In 2021 kwam hij, overgestapt naar Team DSM, een eerste keer naar de Giro en werd meteen zevende. Die zou hij, in samenspel met Thymen Arensman, wel eens stevig kunnen verbeteren. 

Guillaume Socrates Martin glipte er onopgemerkt tussen. Nadat de wielosoof vorig jaar na een gestage klim eindelijk de top 10 van de Tour indook (8ste) is hij, zoals Bardet vorig jaar, aan zijn eerste Giro toe.

Ook de inmiddels 32-jarige Mikel Landa is voorlopig op de afspraak. Na zijn opgave in de Giro én in de Vuelta is hij zichzelf voor Bahrain Victorious een flinke revanche verschuldigd. Drie jaar geleden werd hij vierde, een eindplaats die hij ook in de Tour van 2017 en 2020 bekleedde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten