zondag 15 mei 2022

Krijgt hij nu ook een gouden handdruk zoals de gedateerde DEGENKOLB en vooral GILBERT

Thomas DE GENDT 

Napels zien mààr nièt sterven!

 

Wie hield het voor mogelijk dat Thomas De Gendt nòg ééns zou toeslaan? Wie daarop gokte, zou eerst gek zijn verklaard en vervolgens rijk geworden. 

Thomas De Gendt heeft in zijn achtste campagne bezig bij de Nationale Loterij een ELFDE exploot gerealiseerd: na dagzeges in Catalunya 2016, 2018, 2019 en 2021; een dagzege in de Tour van 2016 en van 2019, in het Critérium du Dauphiné 2017, in de Vuelta van 2017, in Romandie 2018 en de bergprijs in de Vuelta 2018 won hij nu een tappa in de Giro, een herhaling van tien jaar geleden toen hij voor Vacansoleil-DCM de Stelvio veroverde. In het gebalde coronajaar 2020 won hij geen enkele keer maar werd hij uitgeroepen tot dé strijdlustigste renner van de héle Giro. Voorafgaandelijk behaalde hij voor Vacansoleil-DCM dagzeges in Paris-Nice 2011 en 2012, de Tour de Suisse 2011, de Giro 2012 en de Volta a Catalunya. Daarmee komt hij al uit op 16 eclatante overwinningen in de World Tour.

Zijn triomf in Napoli is ongetwijfeld de minst verwachte en werd op een atypische manier behaald: in de spurt van enkele medevluchters, bij wie hij eerst zijn 10,5 jaar jongere kompaan Harm Vanhoucke kansrijker achtte.

Thomas De Gendt werd op de Stelvio per 26 mei 2012 opgevoerd als de aanstaande winnaar van één of meer grote ronden, een stellingname die hij zelf meteen ontmijnde. Losse stunten op ogenblikken dat alles in de juiste plooi valt, dat wilde Thomas wel nog beloven. En of hij woord hield, herhaaldelijk zelfs maar met het vorderen van de jaren werd een vervolg almaar onwaarschijnlijker en als 35-plusser zou het hem toch niet meer lukken, had ook ik gedacht. En Thomas zelf zag het ook almaar minder zitten. In een omstandig interview in Humo luchtte hij zijn hart met enige pejoratieve geladenheid. Zinspeelde hij op toestanden zoals Edwig Van Hooydonck in 1996 deed? Toch niet, hij werd gewoon moedeloos van zijn afnemend vermogen om een koers naar zijn pedalen te zetten. En zijn resultaten logen er niet om: een 30ste plaats in de voorlaatste rit van Parijs-Nice was tot dan toe zijn ‘beste’ uitslag in 2022.

Thomas wist evenwel waarmee hij bezig was: hij wilde in de Giro, zijn 22ste grote ronde, op zijn best zijn maar ook hier kon de ontsnappingskoning zich niet uit de voeten maken. Tot Napoli in zicht kwam, hij wilde Napels zien maar ... nièt sterven! Triom-fe-ren was een zoveel beter idee.

Wat doet de Nationale Loterij na dit seizoen met hem? Ze waren ongetwijfeld van plan om hem af te serveren, als Thomas de eer al niet aan zichzelf heeft gehouden. In juli 2020 moest hij inleveren om zijn contract met twee seizoenen verlengd te zien met als bijsluiter: het zijn voor iedereen moeilijke tijden, lees: Degenkolb en Gilbert zijn niet rendérende peperdure vogels hoor.

Zullen ze Thomas nu dankbaar met dezelfde egards behandelen als ze met veel minder redenen deden met de gedateerde Duitser en de politiek beschermde Keizer van Wallonië? Die rollen weliswaar een veel rijker palmares uit dan de Semmerzaakse momentencoureur, die deze Giro voor Lotto-Soudal gered heeft omdat het voor Caleb Ewan maar niet wil lukken. 

Wat volgt er nu nog voor Thomas De Gendt? Hij wordt aangekondigd voor de Tour. Waarom ook niet, vorig jaar wilde hij zelfs de drie grote ronden aansnijden maar na zijn teleurstellende Tour kon hij zich niet opladen voor de Vuelta. Hij liet zich in die dagen zelfs ontvallen dat een tiende Tour niet meer aan hem zou besteed zijn. De negen vorige reed hij stuk voor stuk onverkort uit maar die van 2021 (waarin hij geen enkele keer de top 30 haalde) bezorgde hem een fysieke en vooral mentale dip die hij wel verteerd heeft maar nog niet vergeten is. Hij kan in de volste gemoedsrust naar Kopenhagen afreizen en een serene De Gendt is tot (nòg) méér in staat. Zijn aanwezigheid kan ook zijn rode makkers inspireren, vooral zijn slapie Tim Wellens moet zich met hem aan zijn zijde beter voelen. Misschien inspireert hij hem tot een De Gendtje, al wil Thomas het zelf ook nog eens willen proberen indien hij er in Kopenhagen bij is en/of mag zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten