woensdag 11 mei 2022

Geen oneer voor MAURI om door Kämna en Lopez gelost te worden


Lennard Kämna werd in 2017 met verantwoorde bombarie door Sunweb ingehaald als de Messias van het Duitse wielrennen dat uit zijn nachtmerrie van de eeuwwisseling ontwaakte. 

Als junior en als belofte was Lennard in het tijdrijden zelfs de betere van Filippo Ganna, die hij zowel in het EK (2014 & 2015) als in het WK 2014 versloeg. Ook als klassementsrenner bleek de Adonis uit Wedel veel in zijn mars te hebben en de G.P. Ruëbliland monopoliseerde hij al helemaal.  

Eind 2021 mocht je niettemin stellen dat Kämna de verwachtingen (nog) niet helemaal ingelost had. Als klassementsrenner stelde hij teleur, wat hij romantiseerde met fraaie dagzeges in het Critérium du Dauphiné 2020, de Volta a Catalunya 2021 en bovenal in de Tour in Villard-de-Lans. Twintig maanden later heeft hij daar in zijn eerste Giro op de 20 km. lange flanken van de Etna een nog fraaiere voltreffer aan toegevoegd. 

Het moet zijn dat Kämna nog steeds niet au serieux wordt genomen als een klassementsrenner, anders lieten ze hem met 13 anderen niet meeglippen in de ontsnapping van de dag. Daarin zal ook wel meegespeeld dat hij in de openingsrit in Visegrad al (bewust?) anderhalve minuut verloor op de hoofdgroep. Voor het klassement rekent Bora-Hansgrohe meer op Jai Hindley, Wilco Kelderman en Emanuel Buchmann

Veel minder beslagen was Kämna’s laatste aanklamper, Juan Pedro Lopez niet te verwarren met zijn meer illustere naamgenoot Miguel Angel, die gisteren zowaar opgaf. Juan Pedro is een 25-jarige Spanjaard die bij Trek-Segafredo aan zijn vierde campagne bezig is. Een tafelspringer was hij nog niet, wel een onopvallend iemand de Vuelta al tweemaal uitreed met een niet te veronachtzamen 13de eindplaats in 2021. In deze Giro zal hij allicht mogen ijveren voor een klassement want daartoe lijkt Trek-Segafredo niet in huis te hebben, ook Giulio Ciccone en Bauke Mollema (die op de Etna ruim twee minuten verloor) niet.

Mauri Vansevenant mag het dus niet als een oneer ervaren dat hij op de Etna door zijn medevluchters Lennard Kämna, Juan Pedro Lopez en de 35-jarige Est Rein Taaramäe overvleugeld werd. Deze Giro is nog maar Mauri’s tweede grote ronde en op drie weken van zijn 23ste verjaardag zal er op hem nog wel gigantisch veel rek zitten. Toch wil hij als geen ander zijn plaats kennen en zich onverkort ten dienste stellen van kansrijkere maats als de in deze Giro afwezige Julian Alaphilippe en Remco Evenepoel. Nu kan hij enkele dagen bekomen van zijn exploot op de Etna om zijn rol van vrijbuiter eventueel zondag te herhalen op de Blockhaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten