donderdag 5 mei 2022

Wijlen Harm OTTENBROS

de totaal onverwachte wereldkampioen van 1969

 

De meest verrassende wegwereldkampioen ooit is niet meer onder ons! 

Harm Ottenbros beleefde op 10 augustus 1969 dé koersdag van zijn leven op het WK in Zolder, als stand-in voor de zieke Jan Janssen en waar hij als enige Julien Stevens, de vooropgestuurde luitenant van Eddy Merckx, kon volgen. 

Dat WK was niet meer dan een veredeld criterium van 30 rondjes van 8,762 km. op het autocircuit van Terlaemen met als ‘dak’ de Bolderberg (een puist van 60 meter boven de zeespiegel), die Julien Stevens bij het 27ste passage benutte met Harm Ottenbros als compagnon de route.

Harm had zowel in de Tour de Suisse van 1967 als van 1968 een dagzege behaald en één in de Ronde van België 1969, maar was geen waardige drager van de regenboogtrui. 

Dat werd hem als het ware schuldig aangerekend. Hij viel ten prooi aan hoon en 1970 werd een uitgesponnen lijdensweg. In de Tour deed hij nog harder zijn best maar meer dan een vijfde plaats in La Rochelle leverde het niet op. Hij werd veronachtzaamd en dat hij met blessures kampte, werd afgedaan als een goedkope uitleg. Hij was hemels blij dat zijn annus horribilis voorbij was en hij opnieuw kon opdraven als een célèbre inconnu, liever dan nagewezen te worden als een accident de parcours.

Harm hield zelf ook van metaforen. Zo gaf hij zichzelf de bijnaam ‘Adelaar van Hoogerheide’ naar analogie met de Adelaar van Toledo = Federico Bahamontes. Dat epitheton ging hem beter af dan de ‘kampioen van de wereld’ van zondag 10 augustus in Zolder.

Met het betaald wielrennen maakte hij in 1976 opzichtig komaf door op het einde van een aan hem gewijd TV-programma zijn koersfiets vanop de Zeelandbrug in het wijde sop der Oosterschelde te keilen, liever dat dan hem (zoals de meesten plegen te doen) aan de figuurlijke wilgen te hangen. 

In het algemeen haatte hij de tweewieler niet. Hij werd op gevorderde leeftijd een verwoed wielertoerist. Strava verraadde dat hij dit jaar al 58 fietsritten van gemiddeld 74 km. of globaal 4315 km. had afgelegd. In de nacht van 4 mei is hij op zijn bijna 79ste niet in een ziektebed maar in zijn slaapbed overleden, een mooie dood evenwel 20 jaar te vroeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten