vrijdag 20 mei 2022

Tijdrijden nieuwelingen 2022

 

Jasper SCHOOFS is de

absolute grootmeester

 

Loïc BOUSSEMAERE dé revelatie,

Cisse PAUWELS dé ontdekking


Jasper Schoofs heeft de nationale tijdritten van Poperinge en van Borlo gewonnen en bovenal het BK in Gavere-Dikkelvenne cum laude gewonnen. Over de 37,3 km. deed hij net geen 50 minuten, wat staat voor een algemeen gemiddelde van 45,03 km./u. 


Jasper SCHOOFS in Damme op pad met Xander SCHELDEMAN.

Met Jasper hebben we het over een 16-jarige, die op de openingsdag van 2021 in het verre Zedelgem, zijn allereerste koers van zowat 70 km., de monden deden openvallen met een solo van 55 km. aan bijna 40 km./u., de passende stijloefening voor vijf weken later, het BK tijdrijden in Koksijde, waarin hij na Milan Van den Haute (-19”), Yarno Van Herck (-14”) en Duarte Marivoet Scholiers (-2”) de vierde tijd neerzette en soeverein de beste eerstejaars (43,23 km./u.) was.

Tussen Zedelgem en Koksijde door had hij op de eerste dag van de zomervakantie al de Ardennenkoers van Herbeumont overtuigend gewonnen. Op Tristan Jannes, Célian Deweerd en Matthijs De Clercq na reed hij al zijn leeftijdsgenoten op minstens drie minuten. 

Dit seizoen onderscheidde Jasper zich eveneens in de gewone wegkoersen met een spurtzege in Damme op Xander Scheldeman en Louis Weyts, met een massaspurt in Temse-Velle en met 2’43” voorsprong in Varsenare. In de manches van de Beker van België en van de Topcompetitie kon hij zich in de uitslag minder doorzetten, maar in Vezin (enkel voorafgegaan door zijn medevluchter Cedric Keppens) ook dicht bij.

Jasper Schoofs (dagzege en 4de in het eindklassement) reed ook een uitstekende Course de la Paix, waarin hij weliswaar door Aless De Bock (eindwinnaar) en Xander Scheldeman (3de) verrassend voorafgegaan werd. Aless (3de in het BK en 2de in Borlo) en Xander waren ook Jaspers voornaamste concurrenten in de tijdritten. Aless was er niet bij in Poperinge omdat hij dezelfde dag in Leopoldsburg het Limburgs PK tijdrijden moest winnen. Wie verzint het om zoiets te laten samenvallen? Xander werd gemist in Borlo, net als onder anderen Cedric Keppens en Axel Van den Broek. Louis Weyts, ook een prominent, liet zich enkel zien op het BK in Gavere-Dikkelvenne, waar hij 13de werd.

Revelatie Loïc BOUSSEMAERE.

De revelatie van de drie voorbije tijdritten is ontegensprekelijk Loïc Boussemaere die in Poperinge 5de, in het BK 8ste en in Borlo vierde werd. De Diksmuideling, wiens ouders het toprestaurant ‘Notarishuys’ uitbaten, telde als aspirant en als eerstejaarsnieuweling amper mee maar zijn 16de plaats in de Memorial Igor Decraene 2021 moet een belletje hebben doen rinkelen. Loïc zette ook in de wegkoersen mooie stappen met verre ereplaatsen in Heestert, Saint Jans Cappel (Fr.), Molenstede en bovenal in de Course de la Paix.

Ontdekking Cisse PAUWELS.

Nòg meer out of the blue is Cisse Pauwels die in Borlo vanuit het niets derde werd zij het op respectabele afstand van Jasper Schoofs (-1’28”) en van Aless De Bock (-53”). Als één van de jongste tweedejaars hield hij (als vicekampioen van Limburg) meer anderen achter zich en dit kan het begin van nog meer geloof in eigen kunnen dat niet in twijfel mag worden getrokken door het feit dat winnen hem voorlopig moeilijk afgaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten