dinsdag 24 mei 2022

Jan HIRT verre van de minste 

outsider die een dagzege behaalt

 

Hij leek op Valentijnsdag of 14 dagen na zijn 31ste geboortedag zijn voornaamste succes te hebben behaald met de koninginnenrit van de Tour of Oman en ook de eindzege liet hij niet meer los. Het waren overwinningen die in de lijn lagen van de vorige: één dag- en de eindzege in de Österreich Rundfahrt van 2016.

Tsjechische Jan, toen uitkomend voor het Poolse procontinentale CCC, wekte in zijn eerste Giro in 2017 met een 12de eindplaats even de illusie een klassementsrenner te kunnen zijn maar hij wist zelf wel beter en koos eieren voor zijn geld met een overstap naar Astana. Toen CCC in 2020 een WorldTourTeam werd, keerde hij op het oude Poolse nest terug dat evenwel al na één seizoen abdiceerde. Intermarché-Wanty-Gobert was er als de kippen bij om hem over te nemen.

Zoals meer zogezegde afdankertjes bloeide hij herop. Meer en meer beter zal hem wel niet meer te beurt vallen dan winst in de koninginnenrit van zijn vijfde Giro die liep over de Mortirolo en de Passo di Santa Christina naar de iconische aankomstplaats Aprica, waar hij op kousenvoeten de top 10 van de tussenstand binnensloop. Indien zijn kompaan Domenico Pozzovivo teveel last zou hebben van zijn val dan kan Jan verder opschuiven.

Jan Hirt kwam in 2019 al dicht bij een dagzege in Ponte di Legno, waar zijn medevluchter Giulio Ciccone de spurt van de stervende zwanen won.

Jan Hirt heeft als contractrenner een pittig traject afgelegd. Als tiener was hij veelbelovend. Zo won hij als junior in 2008 (vòòr Sonny Colbrelli) de slotrit der Tour du Pays de Vaud (Zwits.) en in 2099 (vòòr Michael Valgren en Guillaume Van Keirsbulck) de Général Patton (Lux.). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten