dinsdag 17 mei 2022

Nu ook Valerie D’haeze opstapt

 

Hoe palliatief wordt 

Lotto-Soudal?


Bij La Loterie Nationale zit hij, dankzij zijn helrode politieke tentakels, sedert 2019 gebeiteld als algemeen manager van Lotto-Soudal en hij vormt er een vast duo met de nog machtiger gedelegeerd bestuurder Jannie Haek

John Lelangue is de naam en al wie niet in zijn kraam past, krijgt de buitenwacht of neemt zelf de vlucht vooruit. 

Nadat recent onder anderen Herman Frison en Marc Sergeant de wind van voren kregen is het nu Valerie D’haeze die uit eigen beweging opstapt. Dat 'belooft' voor de continuïteit en de kwalitatieve werking van de wielerploeg die al sedert 1985 van het peloton deel uitmaakt.

Valerie wordt aanzien als de laatste mohikane om het Lotto-Soudal - schip in goede banen te leiden als logistiek verantwoordelijke die de hotels, de vliegtickets en het papierwerk regelde. Na het verdwijnen van Herman en Marc maakte Valerie promotie. Als operations & administration manager werd ze de tweede in bevèl bij Lotto-Soudal en de rechterhand van Lelangue. Eind vorig jaar reduceerde D’haeze’s invloed nadat Yana Seel werd binnengehaald als chief business officer. D’Haeze nam gisteren ontslag, tot grote ergernis van de meeste personeelsleden.

Lelangue had zich zaterdag op Twitter gepermitteerd om de ritzege van Thomas De Gendt te claimen. Medesponsor Captains of Cycling vond dat not done en werd door den John prompt geblokkeerd op Twitter.

Persoonlijk had ik mij al langer verwacht aan het onverwijld amputeren van het duo Haek-Lelangue van Lotto-Soudal en nu doe ik dat opnieuw maar het zou mij al evennmin verwonderen dat zij against all odds toch aan boord worden gehouden en Philippe Gilbert aan hen als sportief adviseur wordt toegevoegd. Een politieke lobby zet je niet zomaar opzij en het zou bovendien nogal wat kosten, twijfel daar maar niet aan. 

Hét hoogstandje der hoogstandjes van Haek-Lelangue was het langdurig engageren van de has beens John Degenkolb en Philippe Gilbert voor twee respectievelijk drie seizoenen en dat niet aan een gunsttarief maar a rato van één miljoen per seizoen voor de Waal, zo maakte de ploegleiding indertijd apetrots zelf bekend.

Recenter waren er de halsoverkop - aanwervingen van de Qhubekanen Carlos Barbero en Reinardt Janse Van Rensburg om voor de diverse selecties over voldoende kwantiteit te beschikken.  

Eigenlijk is het jammer dat het met Lotto-Soudal zo’n vaart moet nemen. Ze mogen dan als World Tour Team ‘in degradatiegevaar verkeren' (wat de grote manitoe overigens niet erg vindt) nog zijn ze in staat om uit te pakken zoals good old Thomas De Gendt in Napoli deed. En toekomstgericht hebben ze veel moois in huis met vooral Steff Cras, Arnaud De Lie, Sylvain Moniquet, Maxim Van Gils, Harm Vanhoucke, Florian Vermeersch, … met in hun kielzog de besten van het opleidingsteam Alec Segaert, Lennert Van Eetvelt (dat al een contract heeft voor 2023 en 2024), Vincent Van Hemelen (student ... geneeskunde), … Punt is evenwel dat de meesten van hen in hun contract een clausule lieten opnemen waarin staat dat ze mogen vertrekken als de ploeg geen WorldTourTeam meer is.

Het management liet helaas ook bruikbare krachten achteloos ontglippen, bijvoorbeeld Tosh Van der Sande die nu van goudwaarde is voor Wout Van Aert. En Tim Wellens kon wel eens de volgende zijn. Evenmin als de 4,5 jaar oudere De Gendt mag je ook hem niet achteloos afschrijven.

Ik kan mij niet voorstellen dat er één zinnig mens staat te trappelen om onder het juk van Haek-Lelangue te kruipen. 

Ook kan ik het niet laten liggen om nog eens het verbale hoogstandje van Jannie Haek aan te halen: 

“Lelangue is onze Lefevere, met een goed karakter”, in Het Laatste Nieuws van donderdag 27 februari 2020. 

Nog een geluk dat den John geen slecht karakter had, dat zou pas erg geweest zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten