donderdag 12 mei 2022

Viktor SOENENS out of the blue 

één van de betere neo-junioren

 

 

Viktor was een figurant bij de aspiranten, die slechts luttele keren in de top vijf eindigde maar toch al verre ereplaatsen behaalde in het Oost-Vlaams PK tijdrijden. Het viel wel op dat hij tussen de 14-jarigen één van de besten was in Lierde en in Michelbeke, waar er hoogtemeters aan te pas kwamen. 

Toch bleef hij als neo-nieuweling onder de radar maar daar bracht hij als tweedejaars grondig verandering in met 3 augustus 2021 als D-day toen hij in Kooigem een mooie allereerste overwinning behaalde. 



Viktor hechtte wijselijk meer belang aan ereplaatsen in het BK tijdrijden (9de), in Herbeumont (10de) in Couvin (14de) en in Jemeppe (7de). Zelfs op biljartvlakke wegen trok hij aardig zijn streng, anders was hij (na Mauro Cuylits) geen tweede geworden in het VK te Laarne.

De toon was gezet voor wat hem als junior kon weggelegd zijn. Dat was van meet af aan véél meer dan hij ingeschat had. De stevige basis, die tijdens de krokusvakantie in Mallorca aangelegd werd, wierp zijn vruchten af, zelfs al remde Covid-19 hem wat af en half maart werd hij door buikgriep geveld. 

De overloop naar april was meer dan geruststellend: winst in Orroir en derde in Vezon in de aanloop naar het betere werk: 7de in Tombroek Koerse waarna een opmerkelijke Ster van Zuid-Limburg: 8ste in de 2de rit en 2de (na Niels De Clerck) in de slotetappe. Toch bleef hij in het eindklassement steken op een (behoorlijke) 13de plaats die een top vijf was geweest indien hij beter voor de dag was gekomen in de proloog (33ste op 21” van de Deense dag- & eindwinnaar Tobias Svarre). 

Het tijdrijden is een werkpunt maken want in de nationale tijdrit van Poperinge werd hij pas 30ste met over de 22 km. bijna drie minuten meer dan Duarte Marivoet Scholiers. Voor dit onderdeel haalt hij nochtans de neus niet op maar de specifieke fiets waarmee hij opdraaft is gedateerd en dus niet inspirerend om alles uit die kast te halen.

Het werd overruled door een voortreffelijke E3 Harelbeke, waar hij voorin de favorietengroep als 9de en (na Sente Sentjens) de tweede Vlaming eindigde, zo ook in Liège-Bastogne-Liège (na winnaar Viktor Hannes).

Deze prestaties zijn ook bondscoach Carlo Bomans niet ontgaan en dus heeft hij Viktor opgeroepen voor de klimstage in de Vogezen van komend weekend in de aanloop naar de vierdaagse Tour du Pays de Vaud (Zwits.) tijdens het lange weekend vanaf Hemelvaartdag. 

Daarna gaat de volle focus naar zijn studies economie - moderne talen die hij nauwgezet volgt aan Emmaüs Aalter.

“Viktor is een ruwe diamant”, schat ploegleider Guy De Rouck juist in. Vergeet daarbij niet dat hij (geboren in oktober) al zijn seizoenen als één van de jongsten van zijn bouwjaar doormaakt. Op die leeftijd kan dat een aardige slok op de borrel schelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten