woensdag 25 mei 2022


Met vooral maar niet enkel Vlad VAN MECHELEN!

 

Juniorenlichting 2022 

is van 24 karaat goud!

 

Vlad Van Mechelen, de zoon van de flamboyante Franciscréateur-fondateur van het hyperinternationale Cannibal Team (25 renners uit 16 nationaliteiten), is de ontegensprekelijke aanvoerder van een potentieel gouden lichting die grensoverschrijdende knalprestaties neerzet.

Vlad nam daarin van meet af aan het voortouw: dagwinnaar en tweede na zijn Amerikaanse kompaan Artem Shmidt in de Manavgat Side (Turkije), 2de in de Giro di Primavera (It.), 9de in Paris-Roubaix (Fr.), 3de in de Gipuzkoa Klasika (Sp.), 7de in de Course de la Paix (Tsj.) en 12de en dagwinnaar in de Trophée Centre Morbihan (Fr.), stuk voor stuk koersen op de uci-kalender. Er restten Vlad weinig dagen om zich in eigen land te profileren maar één die weinige keren was het wel raak: nadat hij in zijn eentje de oversteek maakte naar de kopgroep won hij in Damme de Guido Reybrouck Classic. Tijdrijden is zijn dada niet: in het BK in Gavere werd hij pas 10de met anderhalve minuut meer dan Duarte Marivoet Scholiers maar wel op amper 25” van het podium. Hij heeft er kennelijk een werkpunt van gemaakt want in de korte tijdrit van de Trophée Centre Morbihan werd hij knap derde.

Er is véél méér dan enkel maar Vlad Van Mechelen. Jens Verbrugghe steekthem intrinsiek naar de kroon, nog niet met hetzelfde volume aan resultaten omdat hij in Kuurne een sleutelbeen brak, een volle maand out was en slechts aan één buitenlandse comptitie kon deelnemen, de Trophée Centre Morbihan die hij meteen won. De zoon van Rik onerscheidde zich des te meer in eigen land, inzonderheid in het tijdrijden waarin hij de beste werd na de ongenaakbare Duarte Marivoet Scholiers. Jens werd behalve in het tijdrijden ook de Oost-Vlaamse kampioen op de weg. 

Duarte Marivoet Scholiers, de naam is al gevallen. Hij maakt reeds als eerstejaars deel uit van Auto Eder, het opleidingsteam van Bora-Hansgrohe. Als begenadigd tijdrijder is hij (weliswaar ziek afwezig) onklopbaar in eigen land. Hij kan het evenwel ook in de andere koersen. Zo sloeg hij in Dissen toe op de slotdag van Cottbusser Etappenfahrt. Dat kon hij niet bvestigen in de Course de la Paix, waarin hij ziek diende af te stappen.


Steffen DE SCHUYTENEER, reeds als éérstejaars dé veropenbaring van deze juniorenlichting.

Eigenlijk nog straffer want omnitegenwoordiger is Steffen De Schuyteneer. Dirk Krikilion, zelf een veelwinnende crack in de jaren 70 en 80 van vorige eeuw, is zijn mentor die al een jaar geleden niet kon zwijgen over hem. Ik dacht dat Dirk overdreef maar toch niet. Steffen moest het aanvankelijk met een rist dichte ereplaatsen stellen maar in Tombroek Koerse zette hij, na Klein-Sinaai, nog meer de puntjes op de i. En in de Vlaams-Brabantse Pijl was hij al aan zijn tweede zege in een interclub toe. Eén en ander werd tijdens het recente weekend nog ruim overtroffen in de Driedaagse van Axel, waar hij na twee podia in de daguitslag, uitkwam op de vierde eindplaats. Je mag Steffen stilaan aanzien als een jonge versie van Wout Van Aert.


Yarno VAN HERCK, één van de beste tijdrijders maar bovenal een allrounder.

Ziedaar het klavertje vier van de gouden juniorenlichting 2022, bij wie eerstejaars Yarno Van Herck kort aansluit. Als begenadigd tijdrijder haalde hij ook uit als winnaar van de Noord-Franse G.P. du Mont Noir - Saint Jans Cappel, de Ster van Zuid-Limburg (3de), de de. Challenge Montana Central de Asturias (6de). Ook Victor Hannes (winnaar Liège-Bastogne-Liège), Sente Sentjens (winnaar in Kuurne), Yorick Slaets (nog niet met bloemen beloond voor zijn regelmaat), Liam Poeske Van Bylen (dagwinnaar en zevende in de Challenge Montana Central de Asturias) lijken wissels op de toekomst.

Nog meer anderen hebben stappen gezet waartoe ze de vorige jaren niet in staat geacht werden: Bert Bolle (brute pech in de Strade Bianche), Tyson Borremans (dagzege in de Driedaagse van Axel), Senne Debucke (winnaar van Ar Bed - Pays d'Iroise), Miguel (kleinzoon van ArmandDesmet, Ibe Dhondt (dagzege in de Gipuzkoa Klasika), Milan Donie, Milan Feys, Jochen Smets, Sil Vandaele, Jori Van de Sompel, Jarno Widar (winnaar van Nokere Koerse), ….. 

Nog meer eerstejaars konden zich onderscheiden: Milan De Ceuster (kampioen van Vlaams-Brabant), Niels De Clerck, Stan Dens, Ibe Dhondt, Inias Leten, Gauthier Servranckx, Viktor Soenens, Viktor Vandenberghe (meer dan een notoire veldrijder), Milan Van den Haute, …..

Van onder anderen Jasper Bertels, Kenay De Moyer, Aaron Dockx (nochtans winnaar G.P. Steenbergen), Niels Driesen, Maxence Place, Yoran Van Gucht, … werd (nog) meer verwacht.

 

Alle voornoemden en zij die zich door een niet-vermelding geprikkeld zijn, staan volgende zondag garant voor een spetterend BK in Moorslede, grotendeels op het traject waarop Briek Schotte in 1950 wereldkampioen werd. Betreden paden die men al te graag zou drukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten