maandag 2 mei 2022

Aleksandr VLASOV

had ook de Giro 2022 kunnen winnen

 

Aleksandr Vlasov: een man met een plan of beter een man met wie Bora-Hansgrohe een plan heeft. Het haalde hem weg met een fel verbeterd contract weg bij Astana - Premier Tech, omdat het in hem een potentiële winnaar voor het eindpodium van de … Tour ziet. 

De stappen die de ranke Rus zette, zijn nogal geloofwaardig: 11de in de Vuelta 2020 (na ziek te moeten opgeven in de Giro) en 4de in de Giro 2021.

Zijn passage bij het Kazachse Astana, waar hij net op tijd vertrok, verliep niet onverdeeld gunstig. Zijn overstap naar het rijkere Bora-Hansgrohe was dan ook eerder een aangekondigde kroniek dan een totale verrassing.

Aleksandr Vlasov oogt niet enkel messcherp, hij is het ook: hij verdeelt 68 kg. over 1,86 m, wat neerkomt op een BMI van 19,655.

Vroeg op het seizoen zette hij na een mooi duel met Remco Evenepoel (die hij wegzette op de steile onverharde wegen van de Antenas del Maigmo) de Volta a la Comunitat Valenciana naar zijn pedalen, een momentopname die Remco (een koele minnaar van gravel) niet meer kon rechtzetten want een tijdrit ontbrak.

Aleksandr Vlasov werd naderhand 4de in de UAE Tour, viel (7de in de tussenstand) tijdens de slotrit van Paris-Nice, werd 3de de Itzulia Basque Country en in La Flèche Wallonne en deed er in Liège-Bastiogne-Liège tevergeefs alles aan om de oversteek naar de uitgebroken Remco Evenepoel te maken.

Afgelopen week zette hij een brave Tour de Romandie op de slotdag naar zijn hand. Met braaf bedoel ik: milde weersomstandigheden, geen exuberant aantal zware hoogtemeters en een kabbelend koersverloop. Mijn inschatting is dat een bedaarde Remco Evenepoel déze Tour de Romandie fluitend zou gewonnen hebben.

Deze bedenking doet niets af aan de knalprestatie van Alesandr Vlasov, die in de aansluitende Giro een voornaam kanshebber op de eindzege zou zijn geweest. Hij  werd er vorig jaar al vierde na de veel beter omringde Egan Bernal, Damiano Caruso en Simon Yates. Vlasov wordt evenwel opgespaard voor de Tour, waarin hij kansloos zal zijn tegen het Sloveens duo.

Bora-Hansgrohe zet in de Giro evenwel vol in op Wilco Kelderman, de derde van twee jaar geleden die toen een unieke kans liggen om de one hit wonders Tao Geoghehan Hart en Jai Hindley af te houden. De zware voorlaatste rit naar Sestriere werd hem fataal. Als drager van la maglia rosa arriveerde hij er 1’35” na het weinig illustere duo. Wilco’s vijfde plaats in de Tour van vorig jaar was precieuzer dan zijn podiumplaats in de Giro van 2020, die hij wel niet zal kunnen herhalen na een barslechte lente die hij afsloot met een opgave in Liège-Bastogne-Liège.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten