maandag 7 oktober 2019

12-13 oktober 
het ultieme hyperdruk koersweekend

Het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 oktober wordt er op wielergebied nog één van formaat. Bizar dat Paris-Tours én de Giro di Lombardia twee dagen na mekaar worden georganiseerd.
Hun respectief deelnemersveld mag dan nog zo different zijn, dan nog spreekt de cumul geen al te hoge waardering voor de beide koersen, waarin ik vooral Amaury Sport Organisation niet kan volgen. Hun Paris-Tours is al gedecimeerd sedert het vanaf 2009 geen deel meer uitmaakt van de Pro Tour, nu World Tour. Het schoot zich daarbij extra in de eigen voet met een passage van elf kilometer door de wijngaarden over zes secteurs op onverharde wegen bezaaid met snijdende brokstukken die voor een tsunami aan bandbreuken zorgde. Enkele World Tour Teams meldden dat dit zich niet mocht herhalen maar Patrick Lefevere was tenslotte de enige die (zoals àltijd) de daad bij het woord voegde en er weg blijft, hoewel hij met Fabio Jakobsen en de afzwaaiende Elia Viviani aanzienlijke zegekansen zou hebben gehad.
  
Ook de Giro di Lombardia heeft bétere tijden gekend toen het nog niet nà het wereldkampioenschap op de kalender stond zoals nu wel als een “vijgen na Pasen”, al belooft de editie van dit jaar met een vrij aardige bezetting die voor de nodige spankracht zal zorgen. 

De coureur die het meest affiniteit had met de beide klassiekers van de vallende bladeren was de inmiddels 82-jarige Zeeuw Jo de Roo, die er zowel in 1962 als in 1963 een unieke fraaie dubbelslag in versierde.

Tot overmaat van drukte is er op zondag , na een onderbreking van zes jaar, ook de heropgestarte Memorial Rik Van Steenbergen, die als het ware thuiskomt in Arendonk, de geboorteplaats van Rik I, die in 2003 overleed. De restylede Memorial Rik Van Steenbergen wordt tevens de apotheose van de Bingoal Cycling Cup, die op zondag 10 maart in Roeselare een valse start kende toen de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré door een lentestorm werd weggeblazen.
Baptiste Planckaert (38 punten) leidt in de tussenstand vòòr Niki Terpstra (33), Michael Van Staeyen (26), Adrien Petit (24), Hugo Hofstetter (22), Thomas Boudat en Piot Havik  (elk 21), Timothy Dupont (20), Dries De Bondt (20) en Oscar Riesebeek (18). 
Op basis van de nog te verdienen 16 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 punten voor de eerste 15 renners en telkens de 3 2 1 punten van de drie tussenspurten kan het best nog spannend worden, al heeft de West-Vlaamse kopman van Wallonie-Bruxelles, die tweede werd in de Famenne Ardenne Classic de beste kansen op de eindzege. 

Het wordt zondagnamiddag dus zappen tussen de Memorial Rik Van Steenbergen (Sporza) en Paris-Tours (op Eurosport). Ik neem er nog een derde speler bij, de Affligem Classic, de apotheose van de Topcompetitie voor nieuwelingen, die ik live zal bijwonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten