dinsdag 8 oktober 2019

Tom Van Asbroeck kan verder opbloeien in de 
Israel Katusha Academy

Het zit de mannen van de Israel Cycling Academy aardig mee dit najaar. Vooral de fusie met Team Katuha opent voor de discipelen van ploegleider Eric Van Lancker extra perspectieven, met niet in het minst een aanwezigheid in de drie grote ronden met Daniel Martin als forward.

Tom Van Asbroeck zette daar in Binche een accolade naast. Je kunt niet bepaald zeggen dat de Ledenaar de in hem gestelde verwachtingen al had ingelost. Toen hij in het wereldkampioenschap voor beloften (na Alexey Lutsenko en Bryan Coquard) in Valkenberg 2012 derde werd, kwam de wereld een beetje aan zijn voeten te liggen. Hij maakte dan al deel uit van Topsport Vlaanderen en bleef er twee seizoenen langer. In 2014 zette hij enorme stappen. Winst in Cholet - Pays de Loire en in de voorlaatste rit van de Tour de Wallonie (4de eindplaats) overspanden een resem (dichte) ereplaatsen: 2de (na Kenny Dehaes) in Nokere, 7de in Dwars door Vlaanderen, 6de in Gent-Wevelgem, 3de in de Druivenkoers, 2de (na Jonas Van Genechten), 2de (na André Greipel) in de Jef Scherens, 2de (na Roy Jans) in de Gooikse Pijl, 3de in de Münsterland Giro, 2de (na Jens Debusschere) in Putte-Kapellen,… Dàt én nog méér leverde hem in de Cycling Quotient Ranking meer dan duizend punten op en de 29ste plaats. Team LottoNL - Jumbo was blij dat hem in de armen kon sluiten. Bij Cannondale-Drapac deemsterde hij verder weg. Hij was blij dat Israel Cycling Academy in 2019 een vangnet spande maar op de ommekeer was het wachten tot deze nazomer / herfst met opeenvolgende ereplaatsen in de Druivenkoers, de Omloop van Mandel-Leie-Schelde, de G.P. Jef Scherens, de Tour de l’Eurométropole,… Zelfs in de Famenne Arden Classic bleef hij knap overeind en dat was de aangekondigde kroniek van een langverbeide overwinning in de felbetwiste Binche-Chimay-Binche, waarin hij het heel nipt haalde van Oliver Naesen. Het was al meer dan drie jaar geleden dat hij nog eens gewonnen had: een dagzege in de Tour du Poitou Charentes 2016.

Nòg duurzamer is dat hij in 2020 deel uitmaakt van de gefuseerde Israel Katusha Academy, waarin hij en Ben Hermans met Jenthe Biermans en Jens Debusschere twee extra landgenoten terugvinden. Privileges zullen hem daar niet wachten, wel hand- en spandiensten aan Nils Politt, die op zijn 25ste in Harelbeke, Vlaanderen en vooral in Roubaix bewees dat hij een potentiële winnaar van een Vlaamse manche in de World Tour is.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten