woensdag 23 oktober 2019

Xander Scheldeman
mislopen PK rechtgezet op BK

Xander Scheldeman heeft zich, meer nog dan bij de 12-jarigen, opgewerkt tot één van ’s lands beste dertienjarigen. Hij opende met een overwinning na een langdurige solo en 2’30” voorsprong in Boortmeerbeek in weerwil van de daar aanwezige sterke Nederlander Renzo Moretti, Jarne Van Dyck en Juan Lemestrez. Daarop volgden vier tweede plaatsen op een rij, waarvan drie na de al meer uitgegroeide Tommy Delestrait maar dat werd gecompenseerd door drie opeenvolgende overwinningen in mei, die hem het beste lieten verhopen voor het aansluitende kampioenschap van West-Vlaanderen in Menen, waaraan hij evenwel ziek begon maar op karakter toch nog derde werd. Xander had op bewuste 2 juni nog liever deelgenomen aan le mini Paris-Roubaix, waarin hij in 2018 zevende was geworden. Zijn zegecijfer van 2018 had hij dan al verdubbeld en ook de dichte ereplaatsen bleven niet achter, zelfs niet in de kampioenschappen van België waarin hij (zevende in de tijdrit en vierde in de wegrit) nòg beter deed dan het jaar voordien. Het was een mooie revanche voor het enigszins mislopen West-Vlaams kampioenschap.
Xander pakt het speels aan en zijn jonge leven is meer dan enkel maar koers zoals de komst van een nieuwe bewoner, een … hangbuikzwijntje. 
Papa Peter koerste ook en kon op het einde van vorige eeuw zijn mannetje staan maar was (in tegenstelling tot Xander) niet explosief om een winnaar te zijn. Wel stond hij in 1996 (mooiste herinnering) op het podium van het West-Vlaams kampioenschap met Stijn Devolder en Andy Cappelle, twee aanstaande kampioenen van België. Xander haalde drieëntwintig jaar na zijn papa het West-Vlaamse podium in het gezelschap van Matthé De Leyn en Gaëtan Hellebuyck. Hoe meer hij overtreft, hoe liever ik het heb, knipoogt Peter maar ook zijn opleiding mechanica en elektriciteit moet in orde zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten