zaterdag 12 oktober 2019

Met Dries Verstappen als grote gevierde …
30ste Affligem Classic
de Vlaams-Brabantse 
corsa delle foglie morte

De Affligem Classic is een rijke traditie aan het opbouwen als apotheose van de Topcompetitie (die ik veel liever Interprovincie zou noemen) voor nieuwelingen.
Voor mij persoonlijk is het één van de wedstrijden die ik het liefst bijwoon, ook al omdat hij een nazomerse zondag (waarop Affligem kennelijk een patent heeft) brengt die al een beetje zweemt naar de nieuwe lente. U komt toch ook?! 
Het begon allemaal schuchter in 1990 met Dany Baeyens, vandaag de dag een charmant politie-inspecteur in Zottegem, als eerste winnaar.
Vanaf 1992 werd het een interclub met een nòg beter gestoffeerd deelnemersveld en dat genereerde nogal wat gerenommeerde winnaars:
• in 1997 Kevin De Weert, de gewezen bondscoach en nu performance manager bij Lotto-Soudal en de toeverlaat bij het werelduurrecord van Victor Campenaerts;
• in 2001 Jelle Vanendert, die in de Tour van 2011 de koninginnenrit van de Pyreneeën won op Plateau de Beille;
• in 2004 Jan Ghyselinck, een jeugdtopper en bijna dagwinnaar in de Tour van 2012;
• in 2009 Martijn Degreve, de vice-wereldkampioen der junioren in Valkenburg 2011 en naderhand één van de meest geplaagde beloften ooit.
Ook de zijgaaien van het podium hadden wat te bieden, want ingenomen door journalist Sven Spoormakers (derde in 1993), Gert Steegmans (derde in 1996), Sven Nevens(derde in 1999), Jürgen Roelandts (derde in 2001) en Robbe Ghys (niet derde maar twééde in 2013),
Jammer dat Remco Evenepoel nooit bij de nieuwelingen heeft gekoerst, anders zou ook hij zijn steen bijgedragen hebben tot de rijkdom van Affligemse erelijst.
De fraaie brouwersgemeente is ook het trefpunt van de Belgische kampioenen: in 2017 won Toon Stippelmans (de regérende bij de nieuwelingen) en in 2018 Arnaud De Lie (de aanstaande bij de junioren). Dit kan zich dit jaar herhalen want Stijn Degeest verkeert in bloedvorm, dat illustreerde hij ten overvloede in de Keizer van Tielt, veertien dagen geleden. Noah Detalle, de kampioen van België tijdrijden, is een voorname kandidaat om zijn taalgenoot Arnaud De Lie op te volgen.
Een koers in de koers wordt de wedloop naar de hoogste plaatsen in de Topcompetitie, waarin Dries Verstappen afgetekend leidt met 132 punten, twintig meer dan Cédric Van Raemdonck en achtentwintig meer dan Cian Uijtdebroeksde koning van de hoogtemeters als winnaar in Herbeumont en in Vresse-sur-Semois maar bovenal van het Critérium Européen (Lux.). 
Dries Verstappen wordt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de oververdiende eindlaureaat: winnaar in Vezin en in Jemeppe, vijfde in de Herman Vanspringels Diamond, derde in Herbeumont en vierde in Vresse-sur-Semois. Enkel door brute pech kan hij alsnog van zijn sokkel worden gestoten maar dan nog moet Cédric Van Raemdonck bij de eerste vier eindigen.
Dirk Harteel, de kampioen van West-Vlaanderen en (wat mij betreft) ook van Vlaanderenen winnaar van Herman Vanspringels Diamond, is er zeker niet bij. Keizer Alec Segaert, die zowel in de tijd- als in de wegrit van het European Youth Festival in Baku (Azerb.) knap vierde werd, twijfelde na Tielt tussen een thuiskoers (Lendelede) en Affligem. Hopelijk kiest hij voor dat laatste want hij zou er, met zijn strijdlust, een meerwaarde zijn om er de koers, in samenspel met Michiel Lambrecht, open te breken.  

Van de Affligem Classic kun je met enige overdrijving zeggen dat het de piccolo piccolo Giro di Lombardia is. Ook in het Pajottenland zul je de veelkleurige bladeren van de vele bomen zien dwarrelen tijdens de koers, la corsa delle foglie morte dus. Het sterke triumviraat van Victor De Raes (voorzitter) - Dirk Vertommen (ondervoorzitter) - Dirk Van Goethem (secretaris) en hun gevolg zijn apetrots op hun parelend geesteskind.
De 30ste Affligem Classic is er op zondag 13 oktober 2019 met start om 14u30 aan Rantourvoor acht ronden van 9,4 km. om een kleine twee uur later te finishen aan “De Ijsbeer” waarna de prijsdeling en het gezellig samenzijn in Feestzaal Bouchot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten