zaterdag 12 oktober 2019

De Gouden Tijden van het BK ploegentijdrijden 
voor clubs

Overlopend van pure nostalgie monster ik de uitslagen van het kampioenschap van België ploegentijdrit (40 km.) die in de zomer van 1959 in Halle werd betwist. Bij de liefhebbers won S.V. Deerlijk vòòr Dijlespurters MechelenLierse BicycleV.C. Deinze (waarin onder meer Henri Dewolf), Sport & Steun LeopoldsburgS.V. de Bie Gits, Cureghem Sportif (waarin onder meer Emile Daems), V.C Laeken, Stoempersclub Leuven en W.S.C. Merelbeke.
Nog interessanter is de uitslag van de gemengde categorieën, waaraan de beroepsrenners mochten deelnemen. S.V. Deerlijk won met Germain DeryckeJulien SchepensBriek Schotte en Willy Truye vòòr Antwerp B.C. (Jos HoevenaersLouis ProostEmile Severeyns en Rik Van Steenbergen), Cureghem Sportif (Jan De ValckRaymond ImpanisJef SchilsJosé Thumas), W.S.C. Torhout (Gabriel BorraMarcel OngenaeLeon Van Daele), Ostend-StadionW.S.C. Merelbeke-Scheldestreek (Victor Wartel), Hoboken W.A.C. (Willy ButzenEddy PauwelsMarcel Janssens), Lierse Bicycle (Alfons Van den BrandeAndré Vlayen), Gentse Velosport (Fred De BruyneArthur De CabooterStaf DesmetMichel Van Aerde), V.C. Deinze (Marcel De Mulder). De provinciale kampioenschappen ploegentijdrijden waren navenant bezet. 

Ik haal er de uitslagen van tien jaar later (Mettet, 24 april 1969) bij. Lierse Bicycle won er met Jos BoonsRené CorthoutJos HuysmansRoger RosiersEddy Van Audenaerde en Herman Vanspringel vòòr C.S. Wanfercée-Baulet (Emile BodartHerman FlabatFerdinand BrackeJean-Marie GorezGeorges MathyAndré Van Espen), Brugse VeloSport (Wilfried DavidJean-Pierre MonseréJean MonteyneGeorges Van den BergheRoland Vande RyseWilly Van Neste), S.C. Denderstreek Aalst (Emiel CoppensFrans MelckenbeeckLucien Van ImpeRemi Van Vreckom), Sport & Steun Leopoldsburg (Jean-Baptiste ClaesRoger SwertsValère Van Sweevelt), Kortrijkse Groeninghespurters (Patrick Sercu), W.S.C. TorhoutHoboken W.A.C.W.S.C. Merelbeke-Scheldestreek,…

Wat een bloemlezing van ronkende namen, waarop het op vedetten geilende brede publiek nu in grote massa zou afkomen. In 1959 en 1969 was dat veel minder het geval omdat er toen veel minder mobiliteit was en er nog veel meer (ge)werk(t) werd.

Het wielerlandschap is een halve eeuw later grondig veranderd. De traditonele wielerclubs werden indertijd nog niet bedreigd door het (voetbal)arrest-Bosman, die òòk de vrijewielertransfers in het leven riep. De coureurs waren nog dankbaar(der) en de clubs beseften dat zij er waren voor hun renners in plaats van omgekeerd zoals thans wel al te vaak gebeurd. Ga er maar eens op na hoe weinig van bovenstaande wielerclubs de tand des tijds overleefd hebben. Het kostte toen ook een pak minder en de coureurs gaapten minder wijd, een kwalijke eigenschap waaraan kapitaalkrachtige clubs door hun onderlingopbod zelf schuld hebben.

Persoonlijk vind ik dat de meer bescheiden clubs zouden moeten aangemoedigd worden om het bij één categorie te houden. Het zou het voor potentiële sponsors meer betaalbaar maken en de beste coureurs zouden over meer clubs verdeeld worden. De huidige interclubs stellen al te vaak minder voor omdat de beste clubs slechts de helft of zelfs maar een derde van hun betere discipelen kunnen opstellen wat het algemene niveau naar beneden haalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten