maandag 7 oktober 2019

Wat met Vincenzo Nibali?

Wat betreft ééndagskoersen is in Italië de drukste week van het seizoen bezig. Die begon zaterdag met de Giro dell’Emilia, zondag was er de Gran Premio Bruno Beghelli (opvolger van Milano-Vignola), dinsdag is er de Tre Valli Varesini, woensdag Milano-Torino en donderdag de Gran Piemonte (de vroegere Giro del Piemonte). Stuk voor stuk 1. hors catégorie - koersen die van het goede teveel zijn in de aanloop naar de Giro di Lombardia, de vijfde monumentale (en volgens mij mooiste) klassieker, die de onderlinge waarden héél mééstal op het exacte rijtje plaatst. 

Het Italiaanse wielrennen heeft veel betere tijden gekend. Het teert meer op kwantiteit dan op kwaliteit. Een vijfentwintigtal vertegenwoordigers scoorde aardig in de World Tour maar België (tien keer kleiner en géén vijfde zo weinig inwoners) doet een derde beter.

De neergang van het Italiaanse ciclismo is al langer aan de gang. Vincenzo Nibali was en is de sterkhouder in die bange dagen maar hij (b)lijkt aan een scenario van uitbollen toe. Sedert hij zijn fletse Tour bijkleurde met een precieuze dagzege op Val Thorens kwam er niets meer bij. Aan het wereldkampioenschap nam hij niet eens deel, nadat hij in Québec en in Montréal hopeloos zoek werd gereden en in de Giro dell’Emilia eindigde hij vèr achter de hoofdrolspelers. Het ziet er helemaal niet naar uit dat hij zaterdag (na 2015 en 2017) in aanmerking komt voor een derde triomf in Como. Hij lijkt al meer met zijn gedachten bij 2020 wanneer hij als 35-jarige de overstap maakt van Bahrain-Merida naar Trek-Segafredo. Hoe wordt hij daar in de armen gesloten: als kopman of als wegkapitein? Het wordt hoedanook zijn ultieme uitvalsbasis, waar hij goed terecht komt bij onder meer drie wereldkampioenen Mads Pedersen en Quinn Simons (de twee van 2019), Jasper Stuyven (die van tien jaar geleden bij de junioren) plus Edward Theuns. De Leuvens-Gentse entente zal in 2020 nòg beter renderen dan in 2019. De 33-jarige Bauke Mollema is er al aan zesde campagne toe, de 34-jarige Richie Porte aan zijn tweede. Beide zijn degelijke klassementsrenners maar een top vijf is/was hun. hoogste goed. Het ziet er dus naar uit dat good old Vincenzo nog eens aan de bak moet als klassementsrenner. Hij kan zich optrekken aan het wedervaren van de nog vier een half jaar oudere Alejandro Valverde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten