dinsdag 15 oktober 2019

Baptiste Planckaert
… so happy he could cry

Baptiste Planckaert heeft zijn pole position in de laatste tussenstand van de Bingoal Cycling Cup in de eindzege kunnen verlengen, daartoe volstond de achtste plaats in de afsluitende manche, de heropgestarte Memorial Rik Van Steenbergen. Het was zijn initiële doel van de slotweken van zijn tiende campagne als contractrenner, zijn tweede bij Wallonie-Bruxelles, waar hij zich beter thuisvoelde dan bij (het nochtans vorstelijker verlonende) Team Katusha.
2019 was zijn beste seizoen, dat illustreert zijn 76ste plaats in de betrouwbare Cycling Quotient Ranking, waarin hij eind 2016 (toen ook uitkomend voor Wallonie-Bruxelles) voor zelfs 27ste stond, wat toen een lucratieve overstap naar Team Katusha inluidde.
Baptiste was er in een sfeer van hand- en spandiensten aan kansrijkere kompanen evenwel niet onverdeeld gelukkig en was wat blij dat hij op het oude nest kon terugkeren voor een mooi en regelmatig seizoen met weliswaar slechts één overwinning (de Rund um Köln, waar hij met zijn inheemse medevluchter Christoph Pfingsten minstens anderhalve minuut van de anderen wegreed) en een meervoud aan (dichte) ereplaatsen na een schuchter begin: 7de in La Roue Tourangelle (Fr.), 3de in Tour du Finistère (Fr.), 2de (na de fel verbeterde Fransman Andrea Vendrame) in de Tro-Bro Leon (Fr.), 4de in de G.P. Marcel Kint in het ouderlijke Zwevegem, 2de (na Thomas Boudat) in de Circuit de Wallonie, 6de in de Tour de Luxembourg, 9de in de Brussels Classic, 2de (na Dimitri Claeys) in de Famenne Ardenne Classic, 8ste in de Memorial Rik Van Steenbergen,… De 70ste West-Vlaamse Sluitingsprijsvan Zwevezele had een tweede zege van het seizoen moeten brengen maar de Brit Alexandar Richardson hing de linkadoor uit en ging op een diefje aan de haal met een vierde overwinning (na de Arno Wallaard Memorial, Puivelde Koerse en een dagzege in de Mirabelle). Je zou voor minder balen als een stekker.

De inmiddels 31-jarige Baptiste (kleinzoon van Willy Truye en zoon van Ignace) Planckaert heeft het helemaal naar zijn zin bij het team van het Waals-Hoofdstedelijk gewest en kan er op termijn doorgroeien in de omkadering.
Het doet de familieman in Baptist alvast ook veel plezier dat zijn jongere broers Edward en Emiel in 2020 bij Sport Vlaanderen - Baloise aan hun vierde respectievelijk derde campagne kunnen beginnen. Het zijn stuk voor stuk jongens die je én als coureur én als mens àlles zou gunnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten