donderdag 31 oktober 2019

Met Tom Van Damme en Timothy Dupont 
als bevoorrechte getuigen

Tour of Guangxi werd
een héérlijke belévenis


De meeste renners en de andere waarnemers waren het er roerend over eens: de derde Tour of Guangxi, de afsluitende manche van de World Tour, werd een voltreffer in China’s meest toeristische provincie. Wanda Sports zorgde voor een vlekkeloze organisatie. De omkadering (radio, koersdirectie, neutrale wagens,...) was een feilloze regie van het 25-koppige communicatieteam der Ronde van Zwitserland.
De medewerking van de overheid was aanzienlijk met de aanleg van een nieuwe baan (om een hellende aankomst te hebben) en van een nieuwe afdaling (om binnen de voorgeschreven afstand te blijven).
De publieke opkomst was overrompelend, maar het waren géén cyclofielen. Daar kan het Cycling for All - event”, dat zich in elke startplaats vooral richtte op de jeugd, op termijn verandering in brengen, maar daar zal men bovenal performante vertegenwoordigers in de World Tour voor nodig hebben. Was iemand als Peter Sagan maar eens een ... Chinees geweest, liet Tom Van Damme zich ooit ontvallen en bij nader inzien heeft hij gelijk. Het zou miljoenen freaks opgeleverd hebben en de jeugd tot navolging inspireren. Misschien moeten de World Tour Teams eens een auditie houden in China zelf. Dat zou gegarandeerd enkele coryfeeën opleveren die het wielrennen verder zouden mondialiseren én verrijken. Dat wordt evenwel een eindeloos lange weg want op de recente wereldkampioenschappen in Yorkshire telde China géén enkele vertegenwoordiger, zelfs niet bij de beloften. 

China, inzonderheid Guangxi, het beloofde wielerland? 
Het heeft er alvast het potentieel voor, zo bleek ook eind oktober.
De accomodaties: viersterrenhotels in de onmiddellijke buurt van de start en de aankomst. Er waren amper twee transfers, die men in konvooi deed, op volledig afgesloten autostrades. De zes ritten waren beveiligd door een volkomen verkeersvrij parcours.
Over al deze faciliteiten waren de teams en de renners onverdeeld tevreden, zo ook Tom Van Damme, de voorzitter van Belgian Cycling en van de UCI - wegcommissie.
Wat jammer toch dat deze parel zo’n ontieglijk slechte plaats op de kalender heeft en dat zal in 2020 (van 15 tot 20 oktober) nog niet anders zijn, zodat de bezetting opnieuw karig zal zijn. 
Guangxi is er tevreden mee”, weerlegt Tom Van Damme, “ ook al omwille van eindeseizoensgala daarbovenop. De teams en de renners deelden die voldoening.”

Toch vind ik dat de selectiviteit beter moet: vijf van de zes ritten draaiden uit op een massaspurt na een biljartvlakke rit. 
“Bijlange niet hoor”, weerlegt Timothy Dupont“want vergis u niet: enkel de tweede en de laatste rit was overwegend vlak. Elke andere etappe liep langs pittige klimmetjes die het peloton pijn deden.”
Toch werden enkel in de vierde rit geringe verschillen opgetekend met toch nog dertig renners eindigend binnen de anderhalve minuut. De uitslag van die koninginnenrit was een avant-première van het eindklassement.
Timothy kon zich over het algemeen goed vinden in Quangxi:
“Enkel het eten liet wel eens te wensen over en dat zeker op de slotdag”, laat hij zich nog ontvallen, “maar dat overkwam ons ook al in andere landen.”

Timothy werd zevende in de tweede en vijfde in de vijfde rit, waarmee hij in 2019 aan een dubbel dozijn top tien plaatsen komt. Dat leverde Wanty-Gobert een pak punten op én de tweede plaats in de Europe Tour - ranking, waardoor het automatisch startrecht heeft in àlle ééndagskoersenkoersen van de World Tour. In de betrouwbare Cycling Quotient Ranking, die àlle internationale koersen verhoudingsgewijs taxeert, komt Timothy uit op een bijzonder knappe zestigste plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten