dinsdag 29 oktober 2019

De prominente Waalse aanwezigheid in het jeugdwielrennen

In 2019 had Wallonië in elke leeftijdscategorie één of meer toppers:
•  Jules Delcommune, Louis Lucas, Lucien Thomas,….. bij de twaalfjarigen;
• Tommy Delestrait, Florian Delier, Celian Deweerd, Juan Lemestrez,… bij de dertienjarigen;
• Corentin Delhaye is zelfs de primus-inter-pares bij de veertienjarigen;
• Cian Uijtdebroeks (in Hannut wonend maar evenzeer Vlaming en perfect twéétalig zoals Rik Verbrugghe) en Noah Detalle maakten het goede weer bij de nieuwelingen;
• Arnaud De Lie is de regérende kampioen van België bij de junioren en véél méér dan de kampioen van 2 juni in Vichte.
Arnaud DE LIE mène.

Eén en ander wordt geschraagd door een rijk gestoffeerde kalender. Het kampioenschap van België voor aspiranten in het hoogzomerse Fernelmont was weergaloos, zo ook dat van de eliten zonder contract & beloften een week eerder in het striemend flandrienweer van Habay-la-Neuve. Enkele jaren geleden waren ook de beurtelingse championats nationale (tijd- en wegritten) aan de wondermooie Lacs de l’Eau d’Heure voltreffers.

Wallonië heeft met Vezin een manche in de Topcompetitie voor nieuwelingen en met Frasnes-lez-Anvaing en Jemeppe-sur-Meuse twee manches in de Beker van België voor nieuwelingen en voor junioren zelfs (de laatste) drie: Angreau-Honnelles, de G.P. Glineur in Saint-Ghislain en de G.P. A.R. Gillis in Jemeppe-sur-Meuse. Ook in de Beker van België voor eliten zonder contract & beloften organiseert het drie van de zeven manches: de G.P. de Perwez, de Memorial Gilbert Letecheur in Erezée en de Memorial Francis Leners in Momignies. 
Ook in de nieuwe u23 Road Series telt Wallonië twee manches: de Color Code in Bassenge en de G.P. Albert Fauville in Wanfercée-Baulet. 
De internationale Triptyque des Monts & Châteaux en de vijfdaagse Tour de Liège et de Namur vervolledigen het plaatje.
Bovenal zijn er bij de junioren de internationale driedaagse Aubel-Thimister-Stavelot (2.1) en La Philippe Gilbert in Remouchamps (1.1) alsook de (niet clubgebonden) Ardennenkoersen in Herbeumont en in Vresse-sur-Semois, eveneens voor nieuwelingen die extra verwend worden met de meerdaagse Tour de la Basse Meuse en de Triptyque Ardennais.
Daarenboven hebben de regionale kampioenschappen een meer gerichte structuur: de drie manches duiden, behalve de algemene Waalse kampioen, ook de respectieve provinciale titelvoerders aan. Vlaanderen kan daar een voorbeeld aan nemen aangezien enkele provincies geen organisator meer vinden voor een officieel kampioenschap.

HET RIJKE WAALSE WIELERVERLEDEN

In verhouding tot zijn oppervlakte (16.844 km²) en zijn aantal inwoners (zowat 3,7 miljoen) is Wallonië na het nog kleinere (13.522 km²) maar drukker bewoonde Vlaanderen(zowat 6,6 miljoen inwoners) het tweede wielerland van de wereld. In de naoorlogse geschiedenis telde het aardig wat illustere vertegenwoordigers: Emile Bodart, Ferdinand Bracke (een Hamse inwijkeling), Jean Brankart, Joseph Bruyère, Pino Cerami (een geëmigreerde Italiaan), Alex Close, Claude Criquielion, Prosper Depredomme, Michel Dernies, Albert Dubuisson, Marcel Dupont, Jacques Geus, Emile Masson, Florent Mathieu, Maxime Monfort, Willy Monty, Georges Van Coningsloo, Richard Van Genechten, Frank en Jean-Luc Vandenbroucke, Jean Vliegen, …..   

En wat doen we met de “randgevallen” Willy Bocklant, Emile Daems, Désiré Keteleer, Henri Van Kerckhove,…? Last but not least zij er Axel en Eddy Merckx. Wens ik niet uit te maken. Brusselaars, Vlaamse of Franstalige? Riskeer het niet om het hen te vragen want ze willen het niet weten en waarom zouden ze?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten