woensdag 16 oktober 2019

Dylan Groenewegen 
de internationale zegekoning van 2019

Op de internationale kalender won niemand vaker als de nog altijd maar 26-jarige Amsterdammer. Dylan behaalde op 10 februari in Valencia zijn eerste en ruim acht maanden later in Zeeland zijn vijftiende en ultieme overwinning van 2019. Behalve zijn dagzege in de Tour (op de zevende dag in Chalon-sur-Saône) was zijn kostbaarste overwinning die in Brugge - De Panne, een manche in de World Tour die hem en Jumbo-Visma een pak punten opleverde.
Zijn strafste overwinning was evenwel zijn tweede dagzege in Paris-Nice in Bellegarde, waar hij (in de leiderstrui) als enige spurter een zware waaierrit overleefde met Ivan Garcia, Philippe Gilbert, Matteo Trentin, Michal Kwiatkowski, Luis Sanchez en Egan Bernal als enige gezellen. Hij leek klaar voor een debuut in Milano-Sanremo, waarin hij evenwel niet dichter kwam dan de 78ste plaats. In de klassiekers heeft hij dus duidelijk niets te zoeken, zelfs niet in Gent-Wevelgem al won hij in 2018 wel Kuurne-Brussel-Kuurne en dit jaar dus Brugge - De Panne. 

Dylan werd vanaf 2016 een veelwinnaar met opeenvolgend elf, acht, veertien en vijftien overwinningen. Zijn totaalteller staat op 54. Vier dagzeges in de Tour (waarbij vooral die op de Champs Elysées in 2017) en de Nederlandse titel in 2016 spannen de kroon.
Als jongere volgde hij de juiste weg. In 2010 won hij, deel uitmakend van het Avia-team van Rik Devoogdt, als 16-jarige éérstejaarsjunior de Guido Reybrouck Classic in Damme. In 2013 werd hij in de Ronde van Vlaanderen voor beloften geklopt door Rick (zoon van Erik) Zabel, waarop hij zich het jaar daarop revancheerde door onder meer Tiesj Benoot (derde) achter zich te houden.
Dylan Groenewegen vertoont nogal wat gelijkenissen met Jeroen Blijlevens, die zich eveneens toespitste op dagzeges in rittenkoersen (vooral twee in de Giro, vier in de Tour en vijf in de Vuelta) en er al evenmin aan te pas kwam in de klassiekers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten