vrijdag 1 november 2019

Als dat maar niet definitief is …

Tour of California méér dan éven on hold gezet?

Er komt voorlopig geen vijftiende Tour of California, die in 2006 in het leven werd geroepen en vanaf 2017 een manche was in de World Tour. De nog datzelfde jaar gedecimeerde Tourwinnaar Floyd Landis werd er de eerste eindwinnaar van, gevolgd door een loepzuivere hattrick van Levi Leipheimer. Daarop volgde een pleiade van ronkende namen als eindwinnaar: drievoudig wereldkampioen tijdrijden Michael Rogers, Chris Horner (met de Vuelta 2013 de oudste winnaar van een grote ronde ooit), Robert Gesink, Tejay Van Garderen, Tourwinnaar Bradley Wiggins, drievoudig wereldkampioen Peter Sagan, de toenmalige runner up Julian Alaphilippe, George Bennett, regérend Tourwinnaar Egan Bernal en tenslotte dit jaar Tadej Pogacar als ideale eindwinnaar met twee andere youngsters, Sergio Higuita en Kasper Asgreen, als secondanten.

Bij zoveel uitstraling leek de derde categorie in de World Tour te laaggegrepen voor deze florissante Amerikaanse rittenkoers maar in de plaats van de verhoopte upgrade kwam er helaas een kink in de mooie kabel. Naar de buitenwereld werd het verbloemd als een sabbatjaar maar de uitleg van Jonathan Vaughters klonk ontnuchtender: het wielrennen in de Verenigde Staten onderscheidt zich van dat van de rest van de wereld want het moet integraal door particulieren bekostigd worden. Die kosten zijn bijna gelijk aan die van de Tour de France omdat de overheden behalve niet sponsoren ook doèn betalen om de wegen, de omgeving rond de start en aan de finish af te sluiten, terwijl dans la douce France de Tour wordt aanzien als erfgoed, waardoor de nationale overheid de wedstrijd op alle mogelijke manieren steunt. 
Vaughters ziet met lede ogen aan dat het wielrennen in zijn land zwaar in het gedrang is en helemaal moet herdacht worden volgens hem in de vorm van een evenement waarvoor betaald wordt om er te mogen aan deelnemen. Wishfull thinking dat ook bij ons geen opgang zou vinden want wielerliefhebbers zijn géén soepele betalers (tenzij het veldrijden). Het wielrennen op televisie moet ook kijkvriendelijk(er) gemaakt worden en dus flitsender maar hebben we in deze niet te maken met een vicieuze cirkel?
Quinn SIMMONS, in de Keizer in het nazomerse Pittem als de aanstaande wereldkampioen.

Het is dus voortvarend te veronderstellen dat de Tour of California vanaf 2021 terug van (even) weggeweest zal zijn. Immers: hoeveel Yankees zouden nog van cycling wakker nu hun landgenoten geen hoofdrolspelers meer zijn en het nog even duurt aleer Quinn Simmons, de wereldkampioen bij de junioren, er eventueel één wordt.

Ik zal al luidop te denken dat de Tour of Guangxi de vrijgekomen plaats op de kalender zou moeten innemen, alleen om in mei 2021 een rijker gestoffeerd deelnemersveld te hebben dan het er dit jaar in oktober één had. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten