vrijdag 11 november 2022

Aless DE BOCK

wat een grensoverschrijdend seizoen!

 

Wat een traject heeft die, met de Blaarmeersen (waar hij VK en BK omnium en tussendoor ook nog in de afvalling en in de top vijf van de andere disciplines) als uitvalsbasis afgelegd zeg …

Hij scoorde in zeven verschillende landen: Frankrijk, Tsjechië, Denemarken, Luxemburg, Slovenië, Spanje en last but not least in eigen land.


Aless tijdens het BK tijdrijden in Dikkelvenne, waar hij derde werd.

De Course de la Paix (Tsjechië) was het eerste mooiste. Met wat hij daar neerzette, verbaasde hij zichzelf en zijn directe omgeving in de overtreffendste trap. Het leek er aanvankelijk niet voor hem weggelegd te zijn. De proloog van anderhalve kilometer was veel te kort om de toon te zetten en in de volgende ritten kon Aless niets forceren, zo ook niet op de voorlaatste dag, waarin hij alles op alles zette en gedurende twintig minuten zijn beste wattages ooit te duwen zonder dat hij in de tussenstand dichterbijschoof. Dat moest dan maar in de afsluitende tijdrit en dat gebeurde ook. Hij was er ‘the very best of the rest’ na de ongenaakbare Pool Patryk Goszczurny, die eind juli ook de tijdrit van de Jeugdolympiade in Slovenia won en tweede werd in de wegrit. Hij zal als neo-junior uitkomen voor JEGG - De Jonge Renner Academy (Ned.)


Aless tijdens de Memorial Igor Decraene in Waregem, waar hij won.

In dat European Youth Olympic Festival beleefde Aless zijn tweede topmoment door er zich te ontpoppen tot een weergaloze assistkoning. Hij reed er zich de ziel uit het lijf om de betere kansen van Cedric Keppens en Jasper Schoofs te vrijwaren, ze werden éérste en vierde.

Aless waiss ook zo vermetel om zijn pieken met decompressie af te wisselen, wat zijn papa Bruno inspireerde tot de confidentie:

“Als (hij beklemtoont àls) Aless ooit helemaal doorbreekt als coureur, dan zal hij het evenzéér aan zijn hoofd als aan zijn benen te danken hebben. Zijn zelfkennis is niet in te schatten en volgens zijn trainer Kieran De Fauw kan hij ‘door een muur gaan’ als weinig anderen.”

 

Isorex heeft dan ook met diepe spijt afscheid genomen hebben van hun Limburgse coryfee die dat zelf ook met een dubbel gevoel doet.

“Isorex, die ik extreem dankbaar ben, rolt het meest interessante internationaal getinte programma voor nieuwelingen uit maar dat is beduidend minder het geval bij de junioren, vandaar dat de overredingskracht van onder anderen Jasper Schoofs, Sente Sentjens en Liam Van Bylen mij naar Acrog-Tormans deden overstappen. Dat Balen BC onderdeel is van de piramide van Soudal-AlphaVinyl is ook mooi meegenomen.”

 

In het jonge leven van Aless De Bock is er meer dan alleen maar de koers, hoewel hij er zijn studies aan verbindt. Na drie jaar latijn-wiskunde vervolgt hij aan de Topsportschool richting wetenschappen (5 uur).  Aless’ werkpunt wordt geduld opbrengen, al zou dat wel eens vanzelf kunnen gaan bij de junioren, met rust en recuperatie als belangrijke items. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten