maandag 21 november 2022

Milan VAN DEN HAUTE 

wat een mentale véérkracht én … tijden liegen nooit!

 

Van de vier die de Gentse Toekomstzesdaagse kleurden is Milan Van den Haute de meest gechevroneerde die zich ook reeds internationaal gelden én uitblonk in het tijdrijden.

Tijdens de jaarwende 2021-2022 won hij als Vlaams kampioen omnium de afvalling, de achtervolging en bovenal de kilometer in een meer dan behoorlijke 1’05”385 (record: 1’03”129, Ayrton De Pauw op 22 juli 2016), die hem boostte voor de drievoudige kilometer van de achtervolging, zijn andere favoriete nummer dat hij eveneens won.


Milan als een aërokogel op weg naar de tweede plaats in de Memorial Igor Decraene.

Bovenal scoorde Milan internationaal. Op het EK verloor hij, reeds zesde op de kilometer, de kleine finale van de ruim anderhalf jaar oudere Brit Joshua Tarling, de aanstaande wereldkampioen tijdrijden, die hij overtrof in de kwalificatie met een tijd van 3’14”606, waarmee Milan het Belgische record van Thibaut Bernard met liefst vier (!) seconden aanscherpte. Naderhand werd Milan ook vierde op het WK in Tel Aviv. Dat zijn nagels met koppen die het Belgisch niveau hoog overstijgen.

 

Bij de aspiranten had hij een loepzuivere hattrick versierd in het Oostvlaams PK tijdrijden en ook in de Belgische zag je hoe hij zich vestigde (10de, 5de en 6de).

In 2020 bleef hij, wat betrof het BK tijdrijden, op zijn honger maar dat lijstte hij op met een tweede plaats (na Sente Sentjens) in de nationale tijdrit van Ruddervoorde en een derde (na Yarno Van Herck en Jens Verbrugghe) in de Memorial Igor Decraene.

Op het BK van 18 juli 2021 in Koksijde sloeg zijn uur U. Aan ruim 44 km./u. deed hij over de 12 km. beter dan Yarno Van Herck (+5”), Duarte Marivoet Scholiers(+16”), Gibbe Staes (+30”), Sente Sentjens (+31”), … 

 

De parel uit Edelare springt zuinig met zichzelf om. Na de Memorial Igor Decraene in Waregem, waar hij verrassend geklopt werd door zijn kompaan Steffen De Schuyteneer (-7”), zette hij een punt achter zijn periode als nieuweling, die hem slechts drie overwinningen opleverde nadat hij bij de aspiranten globaal twintig keer won. 

Winnen is slechts een prettige bijkomstigheid voor het type - Milan Van den Haute. Dat genoegen viel hem in 2022 niet te beurt op de weg maar ondanks ereplaatsen in (6de Poperinge, 8ste in het BK, opnieuw 2de in de Memorial Igor Decraene, 3de in Wulpen) was Milan niet langer de eerste tijdrijder van het bouwjaar 2005 die hij in 2023 weer wil worden. Hij was wel één van de lokomotieven van Avia-Rudyco op het gewonnen BK ploegentijdrit in Borlo.

Er waren ook twee meerdaagsen waarin hij uitpakte. In de slotrit der Driedaagse van Axel was hij aan iets moois bezig tot hij in de laatste vijf kilometer door een bandbreuk bijna vier minuten kreeg aangesmeerd. Trek die af van zijn totaaltijd en je vindt hem in de eindstand veel hoger terug dan de 45ste plaats zoals hem vier maanden later te beurt viel met de vierde eindplaats in de Keizer Koksijde/Pittem.

Vergeet bij één en ander niet dat we het hier hebben over één van de jongste (°14.10.2005) éérstejaars van 2022! 

Milans winter 2022-2023 op de baan begon uitstekend met winst in de Gentse Toekomstzesdaagse aan de zijde van Jasper Bertels, al liep dat niet van een leien dakje maar hun mentale veerkracht deed wonderen. Nadat ze in de ploegkoers van zaterdag de basis voor de eindzege legden door een ronde voorsprong te nemen verliep de slotnamiddag nog bangelijk. Milan kwam bij een aflossing ten val waarbij een knie en een heup op de proef werden gesteld en waarvan hij even moest bekomen. Bij zijn hervatten kwam er een dubbele fietswissel bij terwijl Stan Dens en Tom Crabbe zo’n twintig ronden met een halve baan voorsprong voor Jasper en Milan vooruitsnelden. Voor Milan was het knokken op adrenaline om het recht te zetten, hij wankelde maar met de volle steun van Jasper was begeven niet aan de orde. 

 

2023 zal, na een intenser Vlaams voorjaar, structureel sterk gelijken op 2022 met de absolute focus op het EK en het WK, waarin Milan duidelijk meer dan wat te zoeken heeft zoals op de weg in Axel en Koksijde doorspekt met nog andere tijdritten, inzonderheid het BK in Waregem. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten