woensdag 30 november 2022

Nog lang géén jonge wielergod in spe maar wel al … 

Zico VERSTRAETE

het allerjongste fé-no-méén!

 

 

Na Vlaams kampioen in Maldegem werd Zico Verstraete (Kuurne) ook Belgisch kampioen veldrijden in Flemalle. En het scheelde maar drie dagen of hij had de beide titels veroverd als … 10-jarige!

 

Het was niet eens Zico’s eerste stunt want op 6 juni 2019 kon je op hln.be van de hand van Joyce Mestdag een bijdrage lezen met Zico en zijn fiets, het is een match made in heaven als overkoepelende quote. Die werd te berde gebracht daags nadat Zino de mini-mini Patis-Roubaix (5 km.) had gewonnen en waarbij mama Barbara toen liet noteren:

“We hadden het eigenlijk totaal niet verwacht. We dachten dat een plaats in de top 10 er wel in zat, en hoopten zelfs op een top 5, maar dat hij zou winnen? Neen, dàt nièt!”.

Zico bengelde achteraan in de kopgroep van vijftien tot hij halverwege opschoof zodat hij als vierde de roze piste van Roubaix opdraaide. Als een volleerde prof koos hij voor de hoge buitenkant vanwaar hij meer snelheid maakte om de drie vòòr en onder hem vlot te passeren en vol ongeloof de symbolische kassei in ontvangst te nemen en te koesteren als een juweel.

Zico was zo vermetel geweest om daags voordien al eens te komen piepen in Roubaix om zijn slotakkoord in te oefenen en zie waartoe dat leidde...


Zico wint na een heikele start het VK in Maldegem.

Drie en een half jaar later haalde Zico als één van de allerjongsten het in Maldegem in de spurt van de zowaar nòg enkele dagen jongere Loïc (zoon van MaartenWynants, in Flemalle won hij met 35 seconden.

Het was geen aangekondigde kroniek want Zico miste de seizoenstart wegens een parasiet die een ziekenhuisopname met zich bracht. 

Ook in Maldegem liep het allesbehalve van een leien dakje. Zico startte weliswaar op de tweede rij maar werd in de lange aanloopstrook door haperende mededingers opgehouden zodat hij pas als 26ste de zandstrook indook om aan een heftige maar overgeslaagde inhaalrace te beginnen. 

 

Zico (inderdaad genoemd naar Waeytens) nu reeds opvoeren als een jonge wielergod in spe is hoegenaamd niet de bedoeling. Maar deze momentopnames mogen in een juist perspectief geplaatst worden. Zico is momenteel de referentie voor zijn leeftijdsgenoten.

 

Met Zico kan het diverse kanten op. Misschien is hij over vijf jaar nog steeds top of hoor je integendeel nog amper wat van hem. Hopelijk blijft de afstand met zijn generatiegenoten klein zodat ze hem beter kunnen maken en hij hen. Die volle inzet is veel duurzamer dan uitstervende toejuichingen en verstommend applaus. 

Tijdens de zomermaanden leeft hij zich liever uit in het mountainbiken (waarin hij vier van de vijf keer won) dan op de weg, waar de pittigheid meestal ontbreekt. Toch zal hij deze sector niet helemaal kunnen versmaden want Paris-Roubaix, waarvan hij dus al nipte, is een heel vèrre droom. 

 

Bovenal wil hij er onverkort fun aan beléven op ernstige wijze om naar lichaam én geest een almaar sterkere jonge mens worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten