zaterdag 5 november 2022

 Xander SCHELDEMAN   

ook weer op zijn best in het buitenland 

 

Papa Peter koerste ook en waarvan hij zich vooral herinnert dat hij in 1996 als junior met Stijn Devolder en Andy Cappelle op het podium stond van het West-Vlaams kampioenschap. Peter runt nu een bloeiende fietsenzaak in Ardooie. 

Xander versterkte zijn status van één der allerbesten van het bouwjaar 2006. Daarvoor had hij geen twintig overwinningen nodig in vijf (onvolledige) seizoenen, het kwam nog meer door de kwaliteit van zijn ereplaatsen.



Bij de 12-jarigen schoot hij slechts 4” tekort voor het podium van het BK tijdrijden in Quaregnon. Een vierde plaats was een jaar later ook zijn deel in de massaspurt van het BK in Fernelmont, waar hij in de voormiddag zevende was geworden in de tijdrit.

Voor het tijdrijden haalt Xander dus geenszins de neus op, al bleef hij er in 2020 en 2021 verstoken van. In 2020 werd er, omwille van Covid-19, een PK noch een BK georganiseerd en als eerstejaarsnieuweling rateerde hij ze omwille van de geplande reis met zijn ouders naar Zuid-Frankrijk. 

Die passage werd niet in ledigheid doorgebracht. In het nabije Pontevès (Côte d’Azur) werd het Championnat Region Sud gehouden. Peter vroeg of Xander er hors concoursmocht aan deelnemen. Jà hoor en dat hebben de thuisrenners geweten in niet zomaar een koersje maar in een kanjer van 90 km. met 1000 hoogtemeters die Xander helemaal naar zijn pedalen zette én won! Op de Vlaamse Feestdag 2021 klauwde een Ardooise welp aan de Côte d’Azur.

 

2021 werd dus een heerlijke kennismaking met de nieuwelingen. Hij won half juni al meteen de verlate openingskoers in Glabbeek vòòr Nio Vandevorst, tegen wie hij het anderhalve maand later moest afleggen op het BK in Pamel. Dat had anders kunnen aflopen indien Xander zich in de slotronde niet zo had uitgesloofd om het tempo te breken bij de achtervolgers die jacht maakten op zijn ontsnapte kompaan Aless De Bock. Die werd in de laatste hectometers helaas teruggepakt. Xander schakelde nog naar de eigen modus maar om ook alsnog Nio Vandevorst te passeren was de finish te dicht.

Dichter bij een driekleur kun je niet komen en dat stak toch een beetje. Xander kon er zich overheen zetten in de Vuelta al Bajo Aragón, waar hij vooral verbaasde in de koninginnenrit met een vierde plaats die de jongerentrui opleverde.

De West-Vlaanderen Tour lag hem minder maar was de ideale aanloop naar de Ardennenkoers in Couvin, waar hij the best of the rest was na het ijzersterke duo Cedric Keppens - Jasper Schoofs.

 

Xander had het bovenal voor buitenlandse escapades. De Course de la Paix werd al in 2021 een beklijvende ervaring: zevende in de koninginnenrit en de tijdelijke bezitter van de jongerentrui, die hij in de afsluitende tijdrit op een gewone fiets uit handen moest geven.

Afgelopen lente keerde hij naar Tsjechië terug (ondanks een krachtenslopend oponthoud in de openingsrit) voor de derde eindplaats en als sidekick van zijn winnende kompaan Aless De Bock

 

Twee en een halve maand na Pontèves maakte Xander een tweede keer zijn opwachting in la douce France. In La Pévèle Classics kreeg hij kasseien in plaats van hoogtemeters geserveerd. Geen probleem want hij werd er derde na Sente Sentjens en Niel Meulemans derde werd.

 

Xander is dus een allrounder van formaat en dat etaleerde hij nog meer als tweedejaarsnieuweling. De lat der verwachtingen lag hoog in 2022 maar werd met panache genomen. Het buitenland stond daar centraal in. Behalve in Tsjechië (3de Course de la Paix) scoorde hij ook in Frankrijk (3de GP du Mont Noir - Saint Jans Cappel), Luxemburg (9de Critérium Européen), Spanje (2de en 4de in de daguitslagen van de Vuelta al Bajo Aragón) en in Duitsland (4de en 6de in de daguitslagen Youngclassics Hamburg. Daar had hij er met Slowakije graag een zesde land bijgenomen maar voor het European Youth Olympic Festival was hij géén van de drie Vlaamse uitverkorenen. Met zijn vormpeil van eind juli zou hij in Banská Bystrica zeker meegedaan hebben voor het podium.

 

Xander had die Jeugdolympiade niet eens nodig om zijn prille loopbaan in een stroomversnelling te brengen. Als neojunior maakt hij vanaf 2023 met Louic Boussemaere én Milan Donie deel uit van het AG2R Development Team. Scout Alexandre Pacot, die tot 2018 zelf koerste, zal hem allicht al opgemerkt hebben in 2021 toen hij uitblonk in Le Championnat Region Sud en La Pévèle Classics en is hem van dan af blijven volgen. Dat betekent niet dat het Vlaamse trio minder bij ons aan de slag zal zijn want de internationale kalender der junioren is nadrukkelijk Vlaams.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten