maandag 21 november 2022

Stan DENS minder onverwacht 

uit de schaduw dan Tom CRABBE

 

Stan Dens (Rotselaar) is vooralsnog (want vijf jaar jonger) veel minder spraakmakend dan zijn illustere broer Tuur (zilver in het WK scratch in Roubaix). Stan begon eraan als aspirant maar hield het in de jongste categorie nog bij verre ereplaatsen in de kampioenschappen. Als eerstejaarsnieuweling was een 16de plaats in Rijkevorsel zijn ‘hoogste’ notering. Zijn hoofd stond nog evenzeer naar voetballen, eerst met Olympia Wijgmaal en daarna bij OHL. 



Dat veranderde vanaf de zomervakantie 2021 met de klemtoon op de mooiste koersen waarin hij een sliert (verre) ereplaatsen behaalde: 7de in Wapi Classic in Frasnes-lez-Anvaing, 14de in het BK, 15de in Herman Vanspringels Diamond, 14de in de West-Vlaanderen Tour, 8ste in de GP Nederhasselt, 4de in het VK, …

Dat het Stan aan explosiviteit mangelde, werd begin augustus 2021 als een fabeltje van tafel geveegd in het ‘open’ Vlaams-Brabants kampioenschap in Heide-Linter, waar hij het in een groepssprint haalde van Niel Meulemans (de aanstaande vice-zegekoning), Jarno Widar, Thomas Vuerinckx, Gilles Dockx, … met veel dank aan de perfecte lead-out van zijn kompaan Jaro Dresselaers.

 

Stan stond in de herfst van 2021 waar hij wilde staan: tussen de beteren van het bouwjaar 2005 maar het mocht best nog wat meer zijn met de Blaarmeersen als uitvalsbasis, waar hij na een vijfde plaats in het VK-omnium deelnam aan de negen BK’s die geen titel opleverden, wel twee lagere podiumplaatsen: derde in het omnium en tweede (na Milan Van den Haute) in de afvalling. Vooral de bronzen plak van het omnium, het koningsnummer van de baan, plezierde hem. Hij mocht het podium op met de doorknede tweedejaars Jasper Bertels (+ 25 p.) en Yoran Van Gucht (+ 2 p.). 

Tuur is sowieso Stans trekkend voorbeeld en dus zal hij een vergelijkbaar traject afleggen, met op studievlak de richting wetenschappen aan de Gentse Topsportschool belendend aan de Blaarmeersen. 

Stan is op zijn beurt het trekkend voorbeeld voor Tom, die hij in de winter 2021-2022 meetroonde naar de Blaarmeersen en zie hoe dat leidde naar een hoofdrol in de Gentse Toekomstzesdaagse, wat het begin kan zijn van nog veel meer moois, inzonderheid op de internationale kampioenschappen. Op de weg zullen hun wegen weliswaar scheiden: Stan blijft zijn moederclub Olympia Tienen trouw terwijl Tom Crabbe de rangen van Avia-Rudyco vervoegt.

2022 wordt voor Stan structureel niet anders dan 2021, waarin hij zijn tijd verdeelde tussen de weg en de baan. Nadat hij het EK in Anadia (Port.) door ziekte moest missen was hij er wel bij op het WK in Tel Aviv (Israël). Hij deed er meer dan nippen aan de lekkernij, het was savoureren met een 8ste plaats in de afvalling en een 12de in de puntenrit! Wat kan dat in de zomer van 2023 worden?

“Het voorbije halfjaar brengt met zich dat de piste zijn core business zal blijven. Dat liet Stan zich alvast spontaan ontvallen in de catacomben van het Kuipje. Ook voor ons is het heerlijk om het van kortbij integraal te kunnen meemaken. Het één hoeft het ander evenwel niet uit te sluiten en dus zal hij ook op de weg zijn stinkende best doen”, evalueert mama Isabel die samen met papa Jan zaterdagavond een te ‘groot verzet’ stak en dat op maandagmorgen nog steeds moest bekopen met een hese maar bovenal trotse stem. Het is haar dit geselingske meer dan waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten