maandag 7 november 2022

Net als Steffen DE SCHUYTENEER 

onbegrijpelijk genegeerd voor het WK

 

Het grandioze seizoen van de 

kleine benjamin Jarno WIDAR

 

Jarno Widar (Wellen) opende (Nokere Koerse) en sloot (tweede luik van La Philippe Gilbert) af met een uci-overwinning. Tussendoor won hij ook nog de nationale GP Ernest Beco - Jemeppe. Toch werd hij zelfs niet in overweging genomen voor het EK noch voor het WK.

“Meneer Bomans legde mij uit dat het parcours van het EK in Anadia (Port.) niet paste bij mijn mogelijkheden maar dat van het WK wel en dus beloofde hij mij dat ik er in Wollongong bij zou zijn maar ik hoorde niets meer van hem”, zucht Jarno.



Jarno had zich nochtans verbaal niets ‘misdragen’ zoals Steffen De Schuyteneer naar verluidt wel. Beiden worden in 2023 incontournable voor Carlo Bomans’ nationale selectie maar niet omgekeerd want zoals hier reeds bij andere gelegenheden aangehaald: in Vlaanderen kun je coureur worden niet dankzij maar ondanks de wielerbonden!

 


Jarno WIDAR wint Nokere Koerse, het begin van een exquise 2022. 
(Foto Rudy SCHIETTECATTE)

Jarno Widar dus die in Nokere met de deur in huis viel, een verrassing van formaat want als eerstejaars was hij de kleinste en de jongste deelnemer.

Weinig wees erop dat het zo’n hoge vlucht zou nemen. Jarno kende als jonge tiener zware ademhalingsproblemen die hem in 2018 en 2019 zelfs deden stoppen met koersen. Hij hervatte als nieuweling en zette als tweedejaars mooie stappen met drie late overwinningen en een vierde plaats in Jemeppe-sur-Sambre, die hem een precieuze stek opleverden bij Crabbé Toitures - CC Chevigny.

En zie waartoe dat leidde. Vooral de hoogtemeters waren natuurlijke bondgenoten, waarop hij helemaal tot zijn recht kwam in Liège-Bastogne-Liège (7de), het Luxemburgse tweeluik (winnaar van de Patton en 2de in de GP de Luxembourg) en Herbeumont (2de).

De midzomer was een stuk minder omdat de hitte, valpartijen en een opspelende rug hem afremden. Vooral dat laatste speelde hem parten maar voordeel van dat nadeel was dat hij flink wat reserves had voor een sprankelende nazomer en herfst. Een vierde plaats in de Trofeo di Vertova (It., 1.1) zette de toon en werd gevolgd door Jemeppe-sur-Sambre (winnaar), Quaregnon (2de) en La Philippe Gilbert (dagzege op zondag, daags nadat een valpartij hem een minuut en een mogelijke eindzege kostte). 

Ook waar hij minder verwacht werd, gaf Jarno present. Zo sprintte hij in het BK van Moorslede naar de vierde plaats, een resultaat dat hij eveneens behaalde in de Keizer van Pittem/Koksijde.

 

Bovenal werd zijn fragiele rug (te zwak voor zijn sterke benen) met gerichte oefeningen op punt gesteld door 2Quratio, een jonge en dynamische groepspraktijk met kinesisten en osteopaten op Stayen in Sint-Truiden

Een helemaal fitte Jarno zal in 2023 tot nòg méér in staat zijn.

Jarno heeft geen boodschap aan langdurige schoolbanken, voor hem volstaat de Wielerschool van Zolder. Mijn opmerking dat studies een vereiste zijn om coureur te worden wimpelt hij af met: 

“ Dan word ik één van de uitzonderingsfiguren die het tegendeel bewijst”. Voor de rest laat hij het aan zijn mentor Danny Stevens over om het in goede banen te leiden in samenspel met zijn club, Crabbé Toitures - CC Chevigny.

Jarno is de zoon van Jean-Claude en de jongere broer van Wesley die ook koersten maar lang niet hetzelfde niveau haalden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten