vrijdag 11 november 2022

Cisse PAUWELS

out of the blue naar de subtop

 

Cisse amuseerde zich eerst met bmx'en en … karate. Ook in de jeugdbeweging maakte hij zich bijzonder nuttig.


Als aspirant telde hij nauwelijks mee, al wees een overwinning in Wuustwezel bij de 14-jarigen op een kentering. Als neo-nieuweling kwam er pas vanaf eind augustus 2021 wat meer vaart in zijn uitslagen met vier noteringen in de top tien. 

Als tweedejaars verdapperde hij met zevenmijlslaarzen. Hij won begin april al in Beveren-Waas, waar hij afrekende met zijn medevluchters Toon De Lee en Matteo Moeykens, met wie hij meer dan 100 seconden was weggereden van de 80 anderen onder wie Mathijs Van Strijthem die mee was met de vlucht tot hij onderuitschoof en zich moest vergenoegen met het winnen van de spurt voor de vierde plaats.

Bijna twee maanden later won hij ook in Herk-de-Stad. Zijn derde overwinning volgde al elf dagen later en was mooier, zelfs al betrof het maar een criterium over twintig ronden van twee kilometer en liet de kwaliteit van het kleine deelnemersveld te wensen over. Cisse ging dan maar het gevecht met zichzelf aan en reed al in de vierde ronde van de anderen weg om in zijn eentje tegen de strakke wind op te boksen. Hij won met 100 seconden voorsprong op de eerste negen achtervolgers. Nog opmerkelijker was dat hij de klus in nog geen uur geklaard had, hetzij aan ruim 40 km./u.

Het gevecht met zichzelf aangaan is dus Cisse’s ding en dat kan men het best in het tijdrijden, waarin hij evenwel twee belangrijke afspraken miste: de nationale tijdrit in Poperinge op dezelfde dag als het Limburgse PK (wie verzint zoiets?) en het BK in Dikkelvenne, dat samenviel met de meerdaagse Tour de la Basse Meuse. In de nationale tijdrit van Borlo en de Memorial Igor Decraene was Cisse er wel bij voor een derde respectievelijk vijfde plaats. 

Nog mooier voor de teamplayer in Cisse was zijn rijk aandeel als laatste man in de overwinning in het BK ploegentijdrijden van Montenaken, waar hij aan 46,65 km./u. met Jul Hélin, Tristan Jannes, Jasper Schoofs, Axel Van Den Broek en Nio Vandevorst over de  24 km. driekwart minuut minder deed dan het hoog ingeschatte Avia-Rudyco.

Het mangelt Cisse aan sprintsnelheid. Hij zal dus bezwaarlijk een veelwinnaar worden maar dat is hoegenaamd geen vereiste om het als coureur langdurig uit te zingen.

 

Cisse ziet zijn debuut bij de junioren onbevangen tegemoet: meer mooie koersen over langere afstanden, een groter (in het buitenland helemaal vrij) verzet en de beschikking over een specifieke tijdritfiets. Als één van de jongste éérstejaars (°5 september 2006) zal hij een programma à sa carte geserveerd krijgen.

De student mechanische technieken aan het Provinciaal Instituut Lommel (Provil) houdt het tijdens de donkere maanden bij toertochten met de crossfiets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten