zondag 6 november 2022

Julian ALAPHILIPPE

is op zijn 30ste vooral zichzelf een klinkende revanche verschuldigd

 


 

Julian Alaphilippe heeft véél bétere tijden gekend. 2022 werd vèruit de minste campagne sedert hij vanaf 2014 deel uitmaakte van Quick Step Floors. Hij behaalde amper twee overwinningen: de tweede rit van het Baskenland en de openingsrit van de Tour de Wallonie. Inzake ereplaatsen is navenant zijn status enkel een vierde in La Flèche Wallonie vermeldenswaardig. Julian is in alle mogelijke rankings diep weggezakt en is er ook debet aan dat Quick.Step-AlphaVinyl niet langer hot is in de ploegenrankingen.

Julian zal zich dit keer wel niet gewaagd hebben aan de indringende vraag Patrick, est-ce que vous êtes fier de moi?”.

Er zijn verzachtende omstandigheden, dat wel maar meest significant was zijn afgang in de Giro di Lombardia, waarin hij in 2017 tweede werd na Vincenzo Nibali maar waarin hij afgelopen seizoen al op 50 km. van Como de rol moest lossen om 51ste te worden. Godbetert 51ste net als in het WK, dat te kort volgde (25 dagen) na zijn zware val in de Vuelta (van Remco). Nog twee weken later kun je dat niet opnieuw inroepen.


Dat mocht hij met alle recht en reden wel bij eerdere rampspoed. In de Strade Bianche viel hij zwaar en voorkwam met ‘de salto van het jaar’ nog véél érger. In de aansluitende Tirreno-Adriatico kwam hij er niet aan te pas zoals wel in de Itzulia Basque Country, waarin hij naast een dagzege ook nog twee tweede plaatsen behaalde. 

Wallonië wenkte. Zijn vierde plaats in La Flèche kon hij niet bevestigen in LBL, het zesde koersuur was er teveel aan. Het Franse kampioenschap maakte hem diets dat hij in de Tour niets te zoeken had. 

Hij begon goed in de Tour de Wallonie tot een Covid-19 hem weer aan de kant zette. Alles op de Vuelta van Remco dan maar en dat leek te lukken tot hij bij halfweg opnieuw viel en niet verder kon. Misschien kwam die val hem bijna goed uit om zijn algemeen onvermogen te camoufleren. In de tijdrit van Alicante daags voordien werd hij 55ste met 4’30” meer dan Remco en in de tussenstand had hij als 52ste al drie kwartier ingeboet. Het discrete vermoeden van voortgezette meforme kwam uit in Wollongong en in Como.

 

Julian zal ook wel beseffen dat het vanaf 2023 véél béter moét, zelfs al loopt zijn lucratief contract bij The Wolfpack pas in 2024 af. Evident zal dat niet zijn want ook de schrik zal er na meerdere zware valpartijen, vooral scherp bergaf, ook behoorlijk inzitten.

Hoe vèr kan La Alaphilippe revisited nog komen als dertiger? Hij droomt opnieuw van de Ronde van Vlaanderen maar het is mijn inschatting dat deze monumentale klassieker geen spek voor zijn bek is zoals bleek in 2020 en in 2021 met een opgave en een 42ste plaats voor gevolg. Hetzelfde overkwam Laurent Jalabert dertig jaar geleden. Hij waagde er zich vijf keer aan, zonder enig gunstig gevolg.

Liège-Bastogne-Bastogne, waarin hij zowel in 2015 (na Alejandro Valverde) en in 2021 (na Tadej Pogačar) tweede werd, lijkt mij een haalbaarder objectief waarbij hij misschien geen rekening moeten houden met Remco Evenepoel, indien die zoals algemeen verwacht opteert voor een deelname aan de Giro die al dertien dagen na La Doyenne aanvangt.

Remco in de Giro betekent niet in de Tour, waarin een fitte Julian dan voor zijn team én voor zijn thuisland incontournable is. Op zijn best kan hij tijdens de eerste week (of zelfs langer) met Wout van Aert bikkelen voor dagzeges en maillots jaunes.   

Alaphilippe en de Tour werd dan toch niet de bestseller die hij na 2019 leek te worden met de vijfde eindplaats na twee dagzeges (waaronder de tijdrit van Pau) en elf dagen maillot jaune. Ik zag in Julian Alpahilippe een opgelijste mix van Sean Kelly en Laurent Jalabert. Julian zal het met heel wat minder moeten stellen, maar niet inzake dagzeges: hij telt er voorlopig zes, Sean bleef steken op vier, Laurent op vier.

En met twee regenboogtruien heeft Alaphilippe de twee anderen nog meer de loef afgestoken.

Toch heb ik globaal nòg meer verwacht van Julian dan hij totnogtoe heeft gebracht, wat hem toch niet desavoueert als een weergaloze coureur die in de loop van 2023 weer de hamvraag moet durven stellen: 

Patrick, est-ce que vous êtes fier de moi?”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten