vrijdag 4 november 2022

Matijs VAN STRIJTHEM

té vlijtig om ook nog briljant te zijn

 

 

Matijs voetbalde tot zijn 13de bij KJV Kruibeke en werd gesolliciteerd door nationaler KSV Bornem maar de lokroep van de koersfiets was sterker.

 




1 juli 2018: idealer kon de zomervakantie niet beginnen dan met een openingszege waaraan een gulden randje in Rekkem, behaald op de toenmalige omniumkampioen Nicolas Aernouts. De volgende overwinning liet 2,5 maanden op zich wachten waarna nog een drie op ‘n rij.

 

Bij de 13-jarigen liepen de blote resultaten wat terug maar niet de mindset, zelfs al kwam zijn enige zege er pas op 1 september in het verre Emptinne. 

 

Bij de 14-jarigen won hij geen enkele keer maar een (door Covid-19) beperkt aantal koersen leverde niets dan dichte ereplaatsen op met op de slotdag ei zo na de absolute voltreffer in het BK in Saint-Ghislain, waar enkel Axel Van den Broek hem voorbleef. De tweede plaats de slèchtste plaats in een kampioenschap? Voor Matijs was het een mooi bewijs dat hij almaar meer tot de bovenlaag van het bouwjaar 2006 behoorde. 

 

Als neo-nieuweling beleefde Matijs in 2021 een geslaagde verkenningsronde. In Bogaarden (waar Seppe Van den Boer won) kwam hij een eerste keer dicht bij een overwinning. Dat herhaalde hij in het Oost-Vlaams kampioenschap in Woubrechtegem, waar hij Cedric Keppens naar de kroon stak. Ook de kennismaking met de hoogtemeters viel best mee: 8ste in Herbeumont, 12de in Couvin en ook goed aan zet in de Tour de la Basse Meuse. 

 

Matijs wilde als tweedejaars korter bij de besten aansluiten, daar is hij cum laude in geslaagd tijdens een overdruk 2022, dat al tijdens de jaarwende begon met een deelname aan àlle baankampioenschappen, waarin hij steevast rond de vijfde plaats uitkwam. 

Toch begon hij fris en monter aan zijn campagne op de weg met een resem (dichte) ereplaatsen. Zo’n exemplaar had hij ook op het oog in Vezin, de openingsmanche van de Topcompetitie. Een losgekomen spaak noopte hem al na 20 km. tot een fietswissel. Een overhaaste terugkeer in de hoofdgroep brak hem zuur op. Ook in Herbeumont liep het voor geen meter.

Alle andere dagen verliepen naar wens met als verrassende vaststelling dat hij begin augustus nog geen enkele keer had gewonnen. Daar deed hij wat aan tijdens zijn D-day in Kooigem, 35 maanden na zijn zege als 13-jarige aspirant in Emptinne. Wanneer er een schaap over de dam is dan volgen er wel enkele meer, in Matijs’ geval werden het er nog vier, die zijn nazomer een extra tintje gaven. In die periode behaalde hij ook zijn fraaiste ereplaatsen: 2de (na Cedric Keppens) in Jemeppe-sur-Sambre en 3de in de Affligem Classic.

Eén en ander laat Matijs (steeds met Van Moer CT als uitvalsbasis) met een comfortabel gevoel uitzien naar zijn overstap naar de junioren. Met Kristof De Baetsals leerkracht aan de Topsportschool en met Kenny Desaever als dierbare gids zal hij een gerichter programma afwerken.  

Matijs heeft met zijn 59 kg. verdeeld over 1,77 m nog steeds een BMI van net onder de 20.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten