zondag 6 november 2022

Milan DONIE

van een rollercoaster gesproken …

 

Milan Donie (Kortrijk) is de derde West-Vlaamse eend in de bijt bij het Ag2R Citroen Development Team.

Milan voetbalde eerst bij Noordstar Heule, reed dus niet bij de aspiranten, was een bescheiden nieuweling die als neo-junior mooie stappen zette.


Na een derde plaats in de G.P. du Mont Noir - Saint Jans Cappel (Fr.) was het vooral La Route d’Eole die hem op de kaart zette. In de voormiddagrit reed hij 80 km. in de aanval, werd pas op de valreep teruggepakt maar hij hield nog reserves over om in de tijdrit na de middag knap derde te worden. Na afloop werd hij door talentscout Alexandre Pacot verzocht om zijn data door te mailen.  

Enige tijd later had hij die Franse contactpersoon weer wat te melden: dat hij tijdens de klimstage van Belgian Cycling in de Vogezen als eerstejaarsjunior de beste tijd ooit had gehaald bij de bestorming van de Ballon d’Alsace, zelfs Jarno Widar kon niet beter doen. Alexandre Pacot wist genoeg. 

Op de competitieve hoogtemeters kwam hij nochtans maar matig uit de hoek: 28ste Liège-Bastogne-Liège, 29ste Classique des Alpes (Fr.), 14de in Herbeumont en 29ste in Ain Bugey Valromey Tour (Fr.). Klierkoorts woekerde van half mei tot eind juli in zijn lichaam en ondermijnde zijn prestatievermogen.

Hij leek er begin augustus van af en zette meteen zijn zinnen op Aubel-Thimister-Stavelot, waarin hij wilde toeslaan in de koninginnenrit van Stavelot, maar waar hij à 65 km. per uur haperde aan een omhooggekomen kassei en uiterst zwaar ten val kwam en gedurende twee dagen in een coma belandde. Met een bloedklonter in de hersenen mocht hij niet meer in competitie zodat zijn seizoen er half augustus al opzat. 

Milan kon ermee leven want hij had bereikt wat enkel in zijn stoutste dromen opkwam: als tweedejaarsjunior deel uitmaken voor AG2R Citroën u19 met Louïc BoussemaereSteffen De Schuyteneer en Xander Scheldeman in een uitgelezen  internationaal gezelschap van twintig met behalve 11 Fransen ook 1 Australiër, 1 Nieuw-Zeelander, 1 Noor en 2 Zwitsers.

"Een unieke kans om uit te groeien tot de renner die ik zo graag wil zijn maar het zal in de lente niet helemaal ten koste gaan van mijn hogere studies bedrijfsmanagement aan het Vives in Kortrijk ”, beklemtoont de welbespraakte Milan.

Ook in het tijdrijden etaleerde Milan enige aanleg: (na Brent Baert) 2de in het West-Vlaamse PK, 9de in Poperinge, 12de in het BK in Dikkelvenne en 6de in Borlo maar ook in deze werd hij afgremd door mononucleose.

Milan heeft het enigszins in de genen meegekregen. Willy Donie (°1945) is zijn grootoom en was in de tweede helft der jaren zestig van vorige eeuw een kortstondige uitblinker in de kermiskoersen waarvan hij er zes won plus Tielt-Antwerpen-Tielt 1968 als kroonzege. Willy zette er al in april 1972 een punt achter.

Ook zijn getalenteerde nonkel Wim Vanhuffel (°1979) zong het niet al te lang uit na vooral twee uitstekende Giro d’Italia’s (11de in 2005 en 17 de in 2006). Wim heeft twee zonen die hopelijk duurzamer zijn: Matteo (°2006) uitstekend op dreef bij de nieuwelingen, Moreno (°2009) niet onaardig aan de slag bij de aspiranten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten