zaterdag 26 november 2022

 De langdurigste sponsor van het peloton

L O T T O

het Anderlecht van de koers

 

… en oh wat boffen ze dat Arnaud DE LIE blééf!

 

 

De Nationale Loterij begint in 2023 aan zijn 39ste bestaansjaar als wielersponsor. Het begon er dus aan in 1985 onder de noemer Lotto - Eddy Merckx, in 1989 en 1994 was het Lotto tout court, in 1990 Lotto - Super Club, in 1992 Lotto-Belgacom, in 1995 Lotto-Isoglass,  in 1997 Lotto-Movistar-Isoglass, in 1998 Lotto-Movistar-Isoglass, in 2000 Lotto-Adecco, in 2003 Lotto-Domo, in 2005 Davitamon-Lotto, in 2007 Predictor-Lotto, in 2008 Silence-Lotto, in 2010 OmegaPharma-Lotto, in 2012 Lotto-Belisol, in 2015 Lotto-Soudal en in Lotto-Dnsty.

Het team heeft dus een lange weg afgelegd waarop het vooral Belgische coureurs uitstuurde. De bekendste en aan wie het langdurig plezier beleefde zijn: Mario Aerts, Serge Baguet, Thomas De Gendt, Philippe Gilbert, Jürgen Roelandts, Jurgen Van den Broeck, Kurt Van de Wouwer, Peter Van Petegem, Rik Verbrugghe en Tim Wellens.

Kortstondiger waren de passages van andere coryfeeën als Tiesj Benoot, Johan Bruyneel, Claude Criquielion, Nico Mattan, Axel Merckx, Johan Museeuw, Wilfried Nelissen, Marc Sergeant, Tom Steels, Greg Van Avermaet, Frank Vandenbroucke en Marc Wauters.

Er werd/wordt ook in beperkte mate een beroep gedaan op gastarbeiders onder wie vooral Cadel Evans, Caleb Ewan, André Greipel, Andrei Tchmil en Robbie McEwen.


De wielerploeg van de Nationale Loterij behoorde steevast tot het hoogste echelon. In 2023 komt er een aangekondigde kink in die mooie kabel. Onder zijn nieuwe naam Lotto-Dnsty is het niet langer een World Tour want in de UCI Team Raking van 2022 weggezakt naar rang 20 terwijl er in de World Tour slechts plaats is voor 18 teams. 

Lotto-Dnsty moet uithuilen en herbeginnen als een Pro Continental Team. Op zich hoeft dat geen drama te zijn (het kan à la Alpecin-Deceuninck ongedwongen deelnemen aan de meeste manches van de World Tour). Anders is het gesteld met de manschappen waarmee het dat moet bewerkstelligen. In de top 100 van de individuele UCI-ranking telt het amper vier vertegenwoordigers: de 20-jarige Arnaud De Lie op een onwaarschijnlijke 6de plaats, de opstappende Tim Wellens op de 71ste, Victor Campenaerts op de 81ste en de pechvolle maar ook zwaar teleurstellende Caleb Ewan op de 86ste plaats. Daarna wordt het pas diep graven: de gestopte Philippe Gilbert 144ste, Maxim Van Gils (dag- en eindwinnaar in de Saudi Tour) 190ste en de vluchtige passant Reinardt Janse Van Rensburg 194ste.

Alle anderen worden nog veel verder gezocht worden, zo ook de nieuwkomers: Pascal Eenkhoorn (455ste), de 35-jarige Jacopo Guarnieri (… 2588ste!), Arjen Livyns, Milan Menten (200ste) en Mathijs Paasschens (491ste). De drie laatstgenoemden zijn degelijke coureurs maar of zij in 2023 voor Lotto-Dnsty de bakens kunnen verzetten? Meevallen zal hun hoogste goed zijn. 

En kan iemand mij uitleggen op basis waarvan de 35-jarige Italiaan Jacopo Guarnieri werd aangeworven. Om het team meer body te geven misschien zoals Johannes Adamietz (D.) en Eduardo Sépulveda (Arg.), die ik al een aparte bijdrage onderbelichtte.

Last but not least zijn er de neoprofs Liam Slock en Lennert Van Eetvelt.

 

Goed dat Arnaud De Lie against all odds blééf maar let wel: ook hij staat voor het altijd moeilijke jaar van de bevestiging!

 

Sorry maar de eerste wielerploeg van de Nationale Loterij is al even rampzalig als SC Anderlecht in het voetbal. Voor beide afgebladerde grootheden wordt terugkeren op het hoogste echelon quasi onmogelijk tenzij er een deus ex machina opstaat.

 

Toppunt is wel dat zowel Lotto-Dnsty als SC Anderlecht op een exquise eigen jeugd kunnen terugvallen maar waarvan het er, naar 2023 toe, twee voorname lieten ontglippen: William Lecerf (aan het Soudal-Quick.Step Development Team) en Luca Van Boven (aan Bingoal - Pauwels Sauzen).

Als dat zich in 2323 maar niet herhaalt met onder anderen Ramses Debruyne, Gianluca Pollefliet, Alec Segaert, Jarne Van de Paar, …

 

De wielerploeg van Lotto zit dus in hetzelfde zwalpende schuitje als de voetbalploeg van Anderlecht, die zowaar in het … Lotto Park speelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten