maandag 4 november 2019

Filippo Ganna
hardrijder par excellence

Nooit ijlde een coureur een achtervolging van vier kilometer sneller af dan de 23-jarige Italiaan Filippo Ganna op zondag 3 november 2019 deed. 
De regérende wereldkampioen achtervolging (ook in 2016 en 2018) realiseerde het niet één maar twéé (!) keer op dezelfde dag: in de kwalificaties (4'04"252) respectievelijk (amper drie uur later) in de finale (4'02"647) van de Wereldbeker in Minsk (Wit-Rusland).
De bijna 29-jarige unknown Ashton Lambie is daarmee van de tabellen geveegd: de Amerikaan liet in september tijdens de Panamerikaanse Spelen 4'05"423  afdrukken in Bolivia  op 2.500 meter hoogte, wat hem een onmiskenbaar voordeel bezorgde.

Filippo Ganna, un célèbre pistier inconnu? Niet voor insiders die verder kijken dan hun neus lang is! Ook in de tijdritten was Filippo een notoire uitblinker, al moest hij als tiener zijn meerdere erkennen in de zeven weken jongere Duitser Lennard Kämna. In 2017 verhinderde de Australiër Jordan Kerby in Hong Kong dat Ganna viermaal op een rij wereldkampioen achtervolging werd. 
Ganna verbreedde zijn horizonten door in 2016 Paris-Roubaix u23 te winnen. Jenthe Biermans (vijfde), Edward Planckaert (zevende) en Piet Allegaert (negende) waren bevoorrechte getuigen. Vanaf 2018 schakelde Ganna verder om naar de weg, al werd hij in het kampioenschap van Italië tijdrijden nog geklopt door Gianni Moscon.
Na zijn derde wereldtitel in februari 2019 zette Ganna een steile opmars in als tijdrijder: tiende in Tirreno-Adriateco, derde in Romandië, winnaar in de BinckBank Tour. Op het EK in Alkmaar kon hij zich (‘slechts’ zesde) minder doorzetten maar des te meer  op het WK in Harrogate, waar hij derde werd na Rohan Dennis (-1’08”) en na Remco Evenepoel (-47”). Het drukt een zoveelste keer het gigantosche vermogen uit van de Vlaams-Brabander, die zich parmantig tussen de twee absolute grootheden van het hardrijden kon wurmen. Die Filippo Ganna mag zeker ook aanzien worden als een potentiële kandidaat om het werelduurrecord van Victor Campenaerts aan te vallen. Het is bijna evident dat de Piemontees vanaf 2019 deel uitmaakte van Team Ineos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten