vrijdag 29 november 2019

Ook Cureghem Sportief
de decennialange rots in de branding 
kende en kent zijn wel en zijn wee

In bange tijden voor teams, clubs en de betrokken renners is het goed om het bestaan van duurzame vaste waarden te memoreren. 
Cureghem Sportief is daar een mooi voorbeeld van, al zit het nu ook wat in de hoek waar de klappen vallen. Het remde mijn inspiratie voor deze terugblikkende bijdrage niet af.
Cureghem Sportief werd 18 november 1911 in het leven geroepen in een café aan de Steenweg op Bergen vlakbij het slachthuis in de Anderlechtse wijk Cureghem. De clubkleuren werden paars met zwart. De maatschappelijke zetel bevindt zich nog steeds in Anderlecht ter Henri Maesstraat in de buurt van het Astridpark. Cureghem Sportief is de enige overgebleven club met renners in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest. Waar is de tijd dat èlke Brusselse deelgemeente één of zelfs meerdere rennersclubs herbergde? 
De initiële bestaansreden van Cureghem Sportief is de behartiging van de wielersport door renners te begeleiden bij de beoefening van hun sport, bij trainingen en de wedstrijden. 

Cureghem Sportief anno 1922.
HISTORIEK
Cureghem Sportief is één van de weinige overgebleven traditionele rennersclubs van het land. Het was op steeds een topclub en bouwde tijdens de voorbije 108 jaar een rijk palmares uit. Het mocht drie wereldkampioenen (bij de profs Jean Aerts in 1935 en Eloi Meulenberg in 1937: Staf Hermans, één van de vier wereldkampioenen op de 100 km. ploegentijdrit in Mendrisio 1971) begroeten, 31 x kampioenen van België op de weg, 28 nationale titels op de piste en elf tricolores in het veldrijden. Collectief won Cureghem Sportief twintig keer het toen befaamde interclubkampioenschap van België. Het leverde 231 discipelen af aan de beroepscategorie. Kenny Dehaes is voorlopig de laatste in die exquise rij.
Deze toprenners verdedigden bijna hun hele loopbaan de kleuren van Cureghem Sportief: René Vermandel, Prosper Depredomme, Désiré Keteleer, Richard Van Genechten, Raymond Impanis, Jef Schils, Emile Daems, Georges Van Coningsloo, Guido Van Calster, Eddy Schepers, Jan Nevens. Zij zijn voor ééuwig en één dag portfolio van deze sprankelende club. 
Meerdere bestuursleden van Cureghem Sportief maakten uit van de top van de Belgische Wielrijdersbond. Het hield er geen verband mee maar het gebeurde wel eens dat een nationale selectie bijna integraal bestond uit renners van Cureghem Sportief  Dat had een magnetisch effect op ambitieuze renners die zo meer kans hadden om ook in het buitenland te koersen. Zo bestond de selectie voor de Vuelta van 1947, op één renner na, allemaal uit renners van Cureghem Sportief (René Beyens, Jean Engels, Julien Hamelrijckx en Rik Renders). Eindwinnaar Ward Van Dijck maakte deel uit van Blauwput Leuven, dat kort daarna ophield te bestaan. Ook de ploegleider, de verzorger en de mekanieker waren adepten van Cureghem Sportief. 

Het was tijdens de hoogconjunctuur van de traditionele clubs, die renners hadden in alle categorieën. In de jaren zeventig verplichtte de KBWB om aan te sluiten bij een club van de thuisprovincie. Wie toch wilde vertrekken, kreeg een wachttijd van twee jaar opgelegd. Veranderen van club was toen not done en werd overstegen door clubliefde. Het arrest Bosman, een vergiftigd geschenk uit het voetbal, kegelde die traditie sans gêne omver.

Vanaf de jaren 90 werden er clubs/ploegen gesticht die zich beperkten tot één categorie. Renners mochten aansluiten bij een club buiten de provincie en konden jaar na jaar gratis een andere uitvalsbasis kiezen. Daardoor konden clubs/ploegen die zich beperkten tot één categorie er hun volledig budget tegenaan gooien en de betere renners konden weghalen bij de traditionele clubs, gelardeerd met al of niet loze beloften, waarmee menig renner zich liet verleiden niet altijd met lotsverbetering voor gevolg. Dat bracht met zich dat nogal wat traditionele clubs er de brui aan gaven
Van de oerclubs in België bmokft, behalve Cureghem Sportief  enkel nog S.V. Deerlijk over. Antwerp Bicycle Club (stamnummer 1!) is sinds 2019 enkel nog een organiserende club. 
ACTUEEL

Eind 2016 verloor Cureghem Sportief een trouwe en precieuze sponsor zodat het budget een diepe duik nam. Daardoor kon men de U23/elites geen degelijk programma meer bieden zodat die gasten andere oorden opzoeken.
De junioren werden nu het vlaggenschip met een degelijk programma in binnen- en buitenland. Tieners uit alle hoeken van het land solliciteerden zodat er in 2018 dertig 17- en 18-jarigen werden geteld, onder wie achttien nieuwkomers. Het was een veeg teken dat er eind 2019 slechts drie nieuwe renners bijkwamen. Na een turbulent jaar abdiceerde de ploegleider en vertrok met de noorderzon! Het bestuur kwam veel te laat achter de situatie en kon daardoor in 2020 geen degelijk programma meer bieden. Ook enkele betere nieuwelingen, die de overstap naar de junioren zouden maken, muteerden. 
Droefenis alom maar een eeuweling met intacte fundamenten brengt men misschien wel aan het wankelen maar haalt men niet zomaar van zijn sokkelCureghem Sportief blijft vastberaden en is nog steeds een baken om de jeugd uit de streek een forum te bieden waarop het kan ontwikkelen tot de coureur die hij zo graag wil zijn. Overigens blijft het effectief kwantitatief ongewijzigd. Er wordt teruggegrepen naar de paarse kleuren van de eerste 75 bestaansjaren. Vanaf 1986 werden die verdrongen door de favoriete kleuren van de sponsors. Nu zijn de roots terug en dat wordt misschien een geluksbrenger voor een heropstanding. Tekenend is ook de return van enkele ex-renners. Er zal alles aan gedaan worden opdat dit zou aanvoelen als thuiskomen.
ACTUEEL
Het effectief tijdens een behoedzaam overgangsjaar:
4 miniemen: Axel en Daan DESMET, Kjell HEYMANS, Elias LEEMANS;
• 9 aspiranten: Arthur BONIVER, Ward DE CRUYENAERE, Jente DE MESMAEKER, Alex MEERT, Bart MICHIELS, Ismaël SEDDIKI, Frauke TORDEURS, Mathias VANPEE, Bern ZIMMERMANN;
• 9 nieuwelingen: Henri BENOIS, Alexander DE GEETER, Lowie HEMERIJCKX, Yarno HEYMANS, Yarne LEFEVER, Jannik LIMBOURG, Zander MARY, Casey SCHATS, Lisa VANPEE;
• 4 junioren: Tom CLAES, Rune DENAYER, Yorvik ERKENS, Siebe RAMPELBERGH;
• 3 beloften: Felix BENOIS, Kamil LEFEVER, Mathias VAN LYSEBETH;
• 2 eliten: Sigfried DE NAUW, Robin ROOSENS;
• Jordi DEWIT (amateur), Liena VANDERHEYDEN (vrouw-elite), Stefan NERINCKX en Hans VOGELEER (masters).   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten