zaterdag 2 november 2019

Patrick Van Staeyen over het snel verander(en)d internationaal wielerlandschap

Sport Vlaanderen - Baloise 
moet kans grijpen om op termijn zelfs de … Tour te rijden


“Ze zouden elke Vlaamse belofte moeten verplichten om als contractrenner eerst twee seizoenen bij Sport Vlaanderen - Baloise te koersen”, benadrukte Patrick (vader van MichaelVan Staeyen tot niet zo lang geleden. ”Er waren voorbeelden genoeg van renners die dat niet deden en op het snelste niveau gauw plafoneerden. Ik begrijp het anders wel hoor: wie zou niet vereerd zijn met an offer was he couldn’t refuse maar toen werkte dat, om welbepaalde redenen, nog niet zo.” 
Onder anderen Tom Steels, Mario Aerts, Björn Leukemans, Leif Hoste, Bert Roesems, Stijn Devolder, Serge Pauwels, Sep Vanmarcke, Iljo Keisse, Thomas De Gendt, Oliver Naesen, Yves Lampaert, Victor Campenaerts, Jelle Wallays, ….. bewandelden wel het pad van de geleidelijkheid door van wal te steken bij het team van de Vlaamse regéring en zie waartoe dat leidde: ze waren zovéél duurzamer af.

“Dit was mijn ideaal beeld tot vorig jaar”, vervolgt Patrick. “Inmiddels is er véél veranderd: de jongeren slaan de beloftencategorie over en stromen meteen door naar de absolute top: Egan Bernal, Remco Evenepoel, Kasper Asgreen, Tadej Pogacar, Sergio Higuita, … zelfs Quinn Simmons (de wereldkampioen der junioren) stoot meteen door bij Trek-Segafredo. Dat heeft voor gevolg dat coureurs van halfweg de twintig als té … oud worden aanzien. Sport Vlaanderen - Baloise kan enkel op die tendens inspelen door te scoren in deEurope Tour of in de ProSeries, de wedstrijdenreeks net onder de World Tour, om zo hun plaats af te dwingen in de grootste koersen en bijvoorbeeld ook in de Vuelta en waarom niet in de ... Tour? Men kan dat enkel bekomen door mindere jonge maar meer performante coureurs in te schakelen zoals Wanty-Gobert doet en Wallonie Bruxelles probeert. Indien Sport Vlaanderen - Baloise dat niet doet, zal hun bestaansreden opdrogen. Het is niet omdat het mijn zoon is maar Michael had daar zeker nog kunnen toe bijdragen.”

Michael Van Staeyen zelf begint aan een nieuwe episode bij Tarteletto-Isorex na een (met Roompot-Charles) degelijke dertiende campagne als contractrenner: de trui van de knelpunten veroverd in de Ruta del Sol, in Paris-Roubaix (tot hij - zonder volgwagen in de buurt - lek reed) deel uitgemaakt van de ontsnapping van de dag, zevende in het kampioenschap van België, de kermiskoersen van Melle en Westrozebeke gewonnen, derde in de Schaal Sels en gunstig geklasseerd in de Bingoal Belgian Cup tot hij bij een val in Erpe-Mere een pink brak die hij meteen liet opereren waarna zijn hematocriet historisch laag stond en toch nog vierde geworden in Meulebeke en Putte-Kapellen. Michael verdiende veel meer erkenning dan hij kreeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten