dinsdag 5 november 2019


Zesdaagsenil fut un temps
maar zeker nièt voor dié van Gent!

Ha, de z6sdaagse van Gent, van 12 tot en met 17 november de zeldzame survivor die de ongenadige tand des tijds doorstond en zo aan zijn 79editie toe is. Die van Londen is al geweest met duizendpoot Elia Viviani (en zijn landgenoot Simone Consonni) als winnaar.

Volgen nog: Rotterdam (2-7 januari 2020), Bremen (9-14 januari 2020), Berlin (23-28 januari 200), Kopenhagen (30 januari - 4 februari 2020) and that’s it want Genève (21-24 november), Manchester (13-15 maart) en Brisbane (3-5 april 2020) houden het bij drie à vier avonden.
Gent garandeert vijf overvolle en kolkende avonden plus een nog beklijvender apotheose op zondagnamiddag.

De bezetting mag er best wezen. Kenny De Ketele en Iljo Keisse fungeren weer als gastheren. Ze worden aan jeune premier Robbe Ghys respectievelijk good old Mark Cavendish gekoppeld en zijn de absolute favorieten voor een vierde respectievelijk achtste zege. 
De andere duo’s zijn: Roger Kluge - Theo Reinhardt (wereldkampioenen ploegkoers), (de afzwaaiende) Moreno De Pauw - Gerben Thijssen, Jasper De Buyst - Tosh Van der Sande, Yoeri Havik - Jan-Willem van Schip (wereldkampioen puntenkoers), Lindsay De Vylder  - Wim Stroetinga, Jules Hesters - Otto Vergaerde, Marc Hester- Fabio Van den Bossche, Roy Pieters - Jonas Rickaert, Francesco Lamon - Michele Scartezzini en Morgan Kneisky - Oliver Wulff Frederiksen.

De zesdaagsen in het algemeen hebben véél betere tijden gekend maar niet de Gentse(winter)feesten, al werden die op 26 november 2006 zwaar opgeschrikt door de doodsmak van de 31-jarige Spanjaard Isaac Galvez.

De z6sdaagse, stad Gent en ’t Kuipke blijven, hand in hand, ook de komende zes jaar (deze legislatuur dus) gekoesterd erfgoed én hét kloppend hart van het internationale baanwielrennen.


Er is ook de herdenking van Patrick Sercu, die op vrijdag 19 april overleed. Hij is een icoon van het wielrennen in het algemeen en van de Gentse z6daagse meer in het bijzonder. Met elf (!) zeges is hij de niet meer bij te halen recordhouder van 't Kuipke en daarna decennialang wedstrijdleider. Als eerbetoon aan hem krijgt de ploegkoers op vrijdag de noemer 'Memorial Patrick Sercu'. Men gaat ervan uit dat ‘t Kuipke uit het dak gaat voor deze metronoom. Zou dit ook geen unieke gelegenheid zijn om de Blaarmeersen in die rememberance te betrekken door het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx om te dopen tot Vlaams Wielercentrum Merckx - Sercu? Wat een stuitende misvatting dat dit nog niet gebeurde en misschien ook nooit gebeurt.

Als dagelijkse proloog is er de bijzonder nuttige AVS-Cup, een mooie competitie voor beloften, waarin de Belgische jongeren het opnemen tegen leeftijdsgenoten uit heel Europa. Op woensdag mogen de beste Belgische G-sporters al voor de vijfde keer hun kunnen etaleren.
De vrouwen maken op vrijdagavond hun opwachting met een gestoffeerd deelnemersveld, aangevoerd door leading lady Kirsten Wild en de Vlaamse coryfeeën, Jolien D'hoore en Lotte Kopecky in een puntenrit over 120 ronden. Op zaterdag is er de Belisol Ladies Trophy, een spectaculair omnium dat Kirsten Wild vorig jaar op haar palmares bijschreef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten