vrijdag 22 november 2019

Wallonie Bruxelles 
onderging een fikse gedaanteverwisseling

Baptiste PLANCKAERT krijgt er met Jelle VANENDERT een sterkhouder maar dat zal hij,
als notoire ploegspeler, eerder als een zegen dan een vloek ervaren.
(Foto Gino COGHE)
Gebleven: Eliot LIETAER, Kenny MOLLY, Julien MORTIER, Aksel NOMMELA (Est), Mathijs PAASSCHENS (Ned.), Dimitri PEYSKENS, Baptiste PLANCKAERT, Lionel TAMINIAUX, Tom WIRTGEN;
Nieuwkomers: Sean DE BIE (Roompot-Charles), Arjen LIVYNS (Roompot-Charles), Boris VALLEE (Wanty-Gobert), Jelle VANENDERT (Lotto-Soudal)
Beloften: Jonas CASTRIQUE, Laurens HUYS, Luc WIRTGEN;
Vertrokken: Kenny DEHAES (gestopt), Kevyn ISTA, Jules JUSTIN (-> Nippo-Delko-Marseille), Emils LIEPINS (-> Trek-Segafredo), Ludovic ROBEET, Franklin SIX, Lukas SPENGLER (stopt).

Wallonie Bruxelles behaalde in 2019 zeven overwinningen op de internationale kalender: Emils Liepins en Ludovic Robeet (elk een dagzege in de Settimana Coppi & Bartali), Lionel Taminiaux (La Roue Tourangelie), Justin Jules (openingsrit Vuelta Aragon), Baptiste Planckaert (Rund um Köln), Mathijs Paasschens (dag- en eindzege in de Kreiz Breizh).

Het team van de Communauté française de Belgique zal in 2020 liefst acht Vlaamse coureurs tellen plus een Nederlander en zelfs een Est. Niet mis mee hoor, wel integendeel, maar het staat wel in schril contrast met Sport Vlaanderen - Baloise, dat consequent vasthoudt aan jongens uit de eigen taalgemeenschap. Het bleef wel steken op één enkele internationale overwinning dat het op de valreep behaalde met Piet Allegaert in de Tour de l'Eurométropole. 

Wallonie Bruxelles presenteert in 2020 een mooi uitgebalanceerd geheel, waarin vooral met de komst van de straks 35-jarige Jelle Vanendert een pak ervaring in huis werd gehaald. Navenant zijn negende plaats in La Flèche Wallonne en zijn zevende in San Sebastian kan hij naast Baptiste Planckaert  een tweede vlaggenschip zijn. De 28-jarige Sean De Bie is al evenmin een bleu en wil zich revancheren op een tsuanmi van tegenslagen. In deze omgeving zou ook de altruïstische Mathias De Witte, net als zijn wel aangetreden Roompot-Charles - maats niet uit de toon zou zijn gevallen.
Een beetje schrijnend toch is wel dat Franklin Six, het petekind van Frank Vandenbroucke, zich door allerlei omstandigheden niet kon doorzetten.

1 opmerking: